Annons:

Idag bärgas Costa Concordia

Bärgningen av Costa Concordia är den största bärgningen av ett passagerarfartyg som någonsin genomförts.

Bärgningsarbetet startade i morse klockan 9.00.

– Alla kontroller har utförts och operationen har inletts, säger Fabrizio Curcio, vice civilförsvarschef, enligt AFP.

Bärgningen ska göras med en metod som kallas parbuckling. Det innebär att fartyget ska vändas och rätas upp med kranar och vattenfyllda kassuner på utsidan som motvikt. Vraket kommer till slut att ställas på en uppbyggd sektion. Sedan monteras kassuner även på motsatta sidan som hjälper till att stötta fartyget. Genom att tömma kassunerna fungerar de senare som pontoner, skriver NyTeknik.se.

 Costa Concordia väger 114 500 ton och är 290 meter lång. Kostnaderna för bärgningsarbetet uppskattas till över 750 miljoner euro, närmare sju miljarder kronor.

– Vi har möjlighet att använda 12 000 ton kraft i vajrarna, vilket skulle kunna lyfta två Eiffeltorn, men jag hoppas att det bara behövs fem eller sex tusen, säger Sergio Girotto, projektledare för bärgningen till Sky News.

Det är inte en helt riskfri operation. Skulle fartyget krossas eller gå sönder för mycket kan miljöfarliga ämnen läcka ut i vattnet kring ön Giglio. Fartyget skulle enligt planerna ha bärgats redan förra året, men fick skjutas på framtiden eftersom man inte var helt säker på bärgningsmetoden.

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024