Annons:

Svenskar sparar till resan

De flesta som reser utomlands på semester, använder sina sparpengar för att betala resan. Och var fjärde svensk reser mer idag än för fyra år sedan, enligt en undersökning från Novus.

I Novus-undersökningen frågade resebyrån Ticket svenska folket hur de finansierar sin utlandsresa. De flesta svarade att de kan betala resan med egna stålar. 63 procent använder befintliga sparpengar när de ska betala sin resa, 20 procent har en lön som täcker kostnaden och 18 procent lägger undan pengar varje månad.

I Tickets Novus-undersökning svarar var fjärde svensk att de gör fler utlandsresor idag än för fem år sedan. Oavsett inkomst och sysselsättning är sparpengar det vanligaste medlet som svenskarna finansierar utlandsresorna med. Endast en procent av svenskarna svarar att de lånar pengar av närstående för att kunna betala sin resa. Inte en enda svensk uppger att de tar sms-lån för att ha råd med resan.

– Vi upplever samma sak i kontakten med våra kunder. De allra flesta lägger undan pengar regelbundet, så att de kan betala resan med egna medel vid bokningstillfället. Om det däremot rör sig om en dyrare resa väljer en del att dela upp betalningen, vilket man kan göra räntefritt hos oss, säger Maria Gertell på Ticket, enligt ett pressmeddelande.

20 procent av kvinnorna lägger undan pengar varje månad till resor. Motsvarande siffra bland männen är 16 procent. En förklaring till att kvinnorna är bättre än männen på att spara kan bero på löneskillnader: fler män än kvinnor kan helt enkelt finansiera utlandsresan med sin lön.

Att svenskarna reser mer idag än för fyra år sedan förklarar Maria Gertell på Ticket så här:

– Tuffare konkurrens bland flygbolagen har pressat ned biljettpriserna samtidigt som den starka kronan ger svenskarna mer valuta för pengarna. Den turkiska liran har exempelvis blivit 31 procent billigare på fem år.

Hur finansierar du din utlandsresa? Här är de vanligaste sätten*
1. Jag använder befintliga sparpengar, 63 %
2. Min lön täcker kostnaden, 20 %
3. Jag lägger undan ett visst belopp varje månad som sedan används till resor, 18 %
4. Jag börjar spara några månader innan jag bokar min resa, 12 %
5. Jag använder pengar jag fick tillbaka på skatteåterbäringen, 8 %

* Undersökingen är genomförd av Novus på uppdrag av Ticket. Undersökningen hade ett riksrepresentativt urval av den svenska allmänheten med 1 034 respondenter 18-79 år. Undersökningsperioden varade 22-28 augusti 2013. På denna fråga var det möjligt att ange flera svarsalternativ varpå den totala procenten överstiger 100 procent. En del kombinerar exempelvis lön och sparande.

Text: Vagabond

Kommentarer är stängda.

Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024