Annons:

ILO: Qatar Airways könsdiskriminerar

Den internationella arbetsorganisationen ILO har förklarat Qatar Airways och nationen Qatar skyldig till att bryta internationella avtal om fackliga rättigheter och diskriminering.

Det har länge varit känt att villkoren för kvinnligt anställda inom Qatar Airways är usla. Men enligt den internationella arbetsorganisationen ILO, som är en del av FN, följer inte flygbolaget internationellt satta regler och diskrimineringslagar för kvinnlig kabinpersonal. ILO har nu publicerat en rapport där de uppmanar Qatar Airways och Qatar som nation att avveckla de diskriminerande klausuler som finns i anställningsavtalen, skriver Check-in.dk. 

Enligt ILO:s rapport ges indikation på att Qatar Airways systematiskt diskriminerar på grund av kön. Kvinnor avskedas vid graviditet och tillåts inte gifta sig utan att be flygbolaget om tillstånd. Vissa förföljs utanför arbetet, i syfte att kontrolleras.   

Baserat på Qatar Airways regler har ILO kommit fram till att det står i strid med konventionen 111, som handlar om diskriminering och som undertecknades av Qatar 1976. Enligt Check-in.dk vill därför organisationen nu att bolaget snarast ändrar sina regler.  

Dessutom kritiseras nationen Qatar, som ILO tycker har brutit mot sina skyldigheter genom att inte göra något åt arbetsreglerna, då Qatar Airways ägs av staten.

Kommentarer är stängda.

Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024