Annons:

Turister spenderar miljarder i Sverige

Turister som besöker Sverige spenderar tiotals miljarder kronor som pumpas in i detaljhandeln. Det visar en ny rapport från branschorganisationen Svensk Handel, skriver Dagens Industri.

Svensk Handel konstaterar i rapporten att shopping är det främsta syftet för många av de utländska turisterna, och att de i snitt lägger nästan halva reskassan på att handla, skriver Dagens Industri.

Utländska besökare handlar sammanlagt för 44 miljarder kronor i den svenska detaljhandeln, och Svensk Handel menar att man bör lägga mer fokus på turister som kundgrupp, i och med dess stora potential. Turisters shopping står för 11 procent av den totala omsättningen i detaljhandeln.

Våra nordiska grannländer står för den största delen av turismen, men den största tillväxten sker från exempelvis Brasilien, Ryssland och Indien.

Mest ökar de kinesiska turisterna, vars gästnätter nästan har fördubblats de senaste fyra åren.

– De kinesiska besökarna lägger stor del av reskassan på att shoppa, och kan bli en framtida guldgruva för handeln. De utländska turisterna är en viktig källa till tillväxt, säger Elisabet Elmsäter Vegsö, organisationens ansvarige för besöksnäringsfrågor, i ett pressmeddelande.

Kommentarer är stängda.

Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024