Annons:

Annons:

Turbulent hotellår 2011

Eurokrisen, tsunami, askmoln, den arabiska våren och jordbävningar sänkte fjolårets hotellpriser. Turistdestinationer som Phuket, Sharm el Sheikh och Hurghada rasade nästan en tredjedel i pris. Trots allt detta ökade världens hotellpriser i fjol.

Världens hotellpriser steg i genomsnitt fyra procent i fjol. Det visar årets Hotel Price Index som baseras på betalade hotellrum på hotellbokningssajten Hotels.com.

Genomsnittspriset för en hotellnatt i Sverige ökade fyra procent under 2011. Stockholm är fortfarande Sveriges dyraste hotellstad. 

Schweiz har i många år varit det dyraste landet för svenskar att bo på hotell, men i år har Brasilien petat ner Schweiz från toppen och blivit det absolut dyraste hotellandet för svenskarna. New York är dock fortfarande den dyraste staden, med ett genomsnittspris om 1 667 kronor per natt. Både Norge och Danmark är bland de fem dyraste hotelländerna för svenskar.

Eurokrisen märks i hotellpriserna som trots att de så smått håller på att återhämta sig ligger på samma nivå som 2004. Den ekonomiska krisen i Grekland har tvingat hotellägare i Aten att sänka sina priser med tio procent jämfört med 2010. Även i Lissabon och Madrid har hotellägarna tvingats sänka sina priser, med sex respektive fem procent. I Dublin har däremot priserna återhämtat sig och även i Reykjavik börjar askmolnets effekter lätta.

Asien är den enda världsdel där priserna sjönk i fjol. Skillnaderna är stora mellan länder, men i genomsnitt blev en asiatisk hotellnatt 2 procent billigare. I Japan rasade priserna 13 procent, men återhämtar sig. I Bangkok sjönk priserna 5 procent medan de föll drastiskt på Phuket, med hela 20 procent. I Singapore och Hongkong ökar däremot priserna.

Vietnam och Kambodja är bland de absolut billigaste hotelländerna för svenskar. Här betalade vi i fjol i snitt 514 respektive 401 kronor.

Nordafrika drabbades av prissänkningar upp till 32 procent på populära semesterorter som Hurghada och Sharm el Sheikh.

De dyraste städerna för svenskar
New York 1 667 kronor per natt
Rio de Janeiro 1 645 kr
Genève 1 545 kr
Zürich 1 480 kr
Moskva 1 457 kr

De billigaste städerna för svenskar
Hanoi 367 kronor per natt
Phnom Penh 401 kr
Piraeus 495 kr
Ho Chi Minh-staden 528 kr
Hurghada 546 kr

Välkommen att kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av redaktionen. Kommentarer som kan anses vara olagliga, avviker från ämnet eller inte håller en god ton kommer att avpubliceras.

Teamleader till contact center, vikariat på ca 1 år
Sista ansökningsdag:
30 March, 2018
SAS söker Saleability Specialist
Sista ansökningsdag:
28 March, 2018
Sales Specialist – Dynamic Packaging
Sista ansökningsdag:
06 April, 2018
Affärsområdeschef för Grupp & Event.
Sista ansökningsdag:
31 March, 2018
Travel Consultant
Sista ansökningsdag:
28 March, 2018