Annons:

Annons:

Svag start för sommarförsäljningen för Ving i Norden

Thomas Cook i Norden, som inkluderar Ving, har en betydligt svagare försäljning av sommarresor jämfört med förra året. Antalet bokade resor är 19 procent lägre, däremot är snittpriset 8 procent högre.

Det visar siffror från brittiska charterjätten Thomas Cooks kvartalsbokslut (oktober – december), som blev offentligt på onsdagen.

Bokningsingången är trögare än förväntat i Norden och om det inte sker någon förbättring kommer kapaciteten att minskas, för tillfället är de planerade resevolymerna bara 1 procent lägre än föregående sommar. Fritidsreseguppens bokningssiffror, som släpptes i går, visade 8 procent färre sålda sommarresor, men med 2 procent högre snittpriser.

 

Inför vintersäsongen satsade Thomas Cook i Norden på 10 procent ökade volymer, men den tuffa konkurrensen ledde till att man tvingades sälja resorna till lägre snittpriser, ett tapp på 5 procent jämfört med förra vintern som var en rekordsäsong. Den sammanlagda ökningen av bokade vinterresor var 8 procent.

Fritidsresegruppens siffror för samma period visar att de lyckades behålla sina snittpriser jämfört med förra vintern med en försiktigare bokningsökning på 3 procent.

Thomas Cook redovisar inte det ekonomiska resultatet för Nordenverksamheten, enbart för hela koncernen. Förlusten för den krisdrabbade charterkoncernen ökade med från 37 till 91 miljoner pund. Omsättningen ökade med 3 procent till 1,86 miljarder pund, bland annat till följd av den offensiva satsningen i Norden. I en presskommentar skriver t f koncernchef Sam Weihagen.

–       Som väntat så har det första kvartalet påverkats negativt av den osäkra ekonomiska omgivningen över hela Europa, kostnadsinflation och de pågående oroligheterna i Mellanöstern och Nordafrika.

Med tanke på krigsrubrikerna den senaste tiden om hur Thomas Cooks brittiska försäljning rasat under januari framhäver koncernen fram att bokningarna inför sommaren är ” i stort sett på samma nivå” tack vare bättre resultat hos Thomas Cooks specialistresearrangörer och fristående verksamheter.

–          Jag har blivit uppmuntrad av hur bokningsläget har utvecklats, särskilt i Storbritannien där vår marknadsandel för både vinter- och sommarsäsongerna förblir i stort sett stabil, säger Weihagen i pressreleasen.

Thomas Cooks största akuta problem är dock dess stora skuldbörda på 1,2 miljarder pund. För att minska försöker koncernen sälja av ”icke-kärnverksamhet”. Den senaste försäljningen är majoritetsägandet i det brittiska dotterbolaget Thomas Cook India.

 

Bilden är från ett av Vings hotell i Icmeler i Turkiet: Foto: David Johansson

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 KOMMENTARER ÖPPNA
ANNONS
ANNONS
Affärsresesäljare till Växjö
Sista ansökningsdag:
3 juli 2018
Kundservicechef till Birka Cruises
Sista ansökningsdag:
15 juli 2018
Thabela Travel söker VD till huvudkontoret i Täby
Sista ansökningsdag:
22 juni 2018
HRG Nordic söker BUSINESS TRAVEL CONSULTANT
Sista ansökningsdag:
21 juni 2018
Business Travel Counselor
Sista ansökningsdag:
25 juni 2018