Annons:

SAS – favoritaktie på börsen

SAS, vars aktiekurs mer än tredubblades under 2003 till 75 kronor, är tillsammans med Lindex och Skanska tre av analytikernas favoritaktier på Stockholmsbörsen. Det visar det amerikanska analysföretaget Starmines sammanställning av svenska och utländska analytikers rekommendationer och prognoser skriver DI.

I Starmines ranking av svenska börsbolag betygsätts bolagen baserat på resultatprognoser och rekommendationer från analytiker på de viktigaste bankerna och analyshusen. Bolagens poäng bygger på resultatet i tre olika ”grenar”.
När analytikernas sammanvägda resultatprognoser för nuvarande och kommande år höjs ger det ett högre betyg och vice versa. En annan gren bygger på prognoserna från de analytiker som tidigare varit mest träffsäkra – om stjärnanalytikerna ligger högre i sina prognoser än medelmåttiga kollegor ger det högre poäng för bolaget. Slutligen påverkas rankingen av analytikernas rekommendationer, om köprekommendationerna blir fler höjs betyget medan nedgraderingar innebär ett lägre betyg.
En av 2003 års kursvinnare i rankingen är flygbolaget SAS. Trots att SAS ofta fått negativa tidningsrubriker efter bolagets miljardförluster under 2002 och början av 2003, har aktien nästan tredubblats från lägstkursen på 27 kronor. Enligt Starmine bedöms aktien dessutom ha fortsatt god potential. Det som lyfter SAS-aktien är goda betyg i framför allt två grenar. Dels har de sammanvägda prognoserna för bolaget justerats upp rejält under de senaste månaderna, dels ligger de bästa analytikernas prognoser väsentligt högre än genomsnittsprognosen.
När det gäller rekommendationerna framstår SAS däremot som medelmåttigt, i december 2003 köprekommenderade fem analytiker medan lika många rekommenderade sälj. Tre analytiker i sammanställningen rekommenderade behåll. Men tendensen har varit klart positiv, i mitten av hösten såg en klar majoritet av analytikerna aktien som övervärderad.
I januari fortsatte SAS-aktien stadigt uppåt och snuddade vid 80 kronorsstrecket. Men beskedet om Transportfackets strejkvarsel, som riskerar att riva upp de övriga 38 fackförbundens lönefrysning från 2002, sänkte aktien dagarna efter ned mot 75 kronor. Frågan är om denna konflikt riskerar att utlösa en lavin av kompensationskrav från fackligt håll och hur det kommer att slå mot SAS-aktien.
ULF WALLIN

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024