Annons:

Odlad fisk kan stoppa utfiskning

San Diego i Kalifornien var en gång känd som "världens tonfiskhuvudstad". Men på 1980-talet blev den utländska konkurrensen för hård, fartygen slutade med resor på havet och konservfabrikerna lades ner. Men nu produceras skaldjur som inte involverar fiske av startup-bolaget BlueNalu i San Diego. Text: Janne Sundling

”Fisk är på det hela taget nyttigare än fläsk och nötkött”

BlueNalu odlar fiskceller i stora tankar av rostfritt stål. Köttet som odlas ska efterlikna det hos den blåfenade tonfisken.

De tar en liten mängd fiskceller, matar dem med näringsämnen, såsom aminosyror, salter och socker, i flera veckor tills de kan skördas för konsumtion. Det kallas i dagligt tal ”labbodlat kött”, även om BlueNalu föredrar att kalla det cellodlat.

Den blåfenad tonfisken är på Seafood Watchs röda lista på grund av dess hotade status. BlueNalus version har smaka inte långt ifrån hur matkritiker har beskrivit den vildfångade versionen: en smörmjuk smakbomb. 

I San Francisco finns startup-företaget Wildtype som odlar coho lax, motsvarande den som används för sushi, som även den har populationer som är hotade.

Ingen av dem är tillgänglig för försäljning ännu, eftersom båda fortfarande är i samtal med tillsynsmyndigheter för godkännande. 

Vissa experter säger att de cellodlade köttföretagen aldrig kommer ikapp och kan vara konkurrenskraftiga mot naturligt kött.

Men särskilt lax och tonfisk till sushi har ett mycket mer exklusivt pris, ett pris som sannolikt bara kommer att stiga genom överfisket. Det förändrar ekonomin för odlad fisk.

– Om vi kan börja med en premiumprodukt underlättar det den ekonomiska resan avsevärt, säger Justin Kolbeck, medgrundare av Wildtype till sajten Vox. 

Shiok Meats, ett nystartat företag i Singapore, tillverkar cellodlad krabba och hummer, två arter som också brukar vara dyra, samt räkor, som tenderar att kosta mindre.

Den växande efterfrågan på fisk och skaldjur har skett på bekostnad av vilda populationer – en tredjedel av fiskbestånden är överexploaterade, en trefaldig ökning sedan 1974, enligt FN. Och International Union for Conservation of Nature lade nyligen till fler marina arter på sin röda lista, och pekade ut illegalt och ohållbart fiske som ledande syndare.

Tonfisk i havet.

”Den växande efterfrågan på fisk och skaldjur har skett på bekostnad av vilda populationer – en tredjedel av fiskbestånden är överexploaterade”

Fisk är på det hela taget nyttigare än fläsk och nötkött, men kan också utgöra en unik hälsorisk, med sitt kvicksilver, parasiter och mikroplaster. Fisk har det lägsta koldioxidavtrycket av allt kött, men det är unikt skadligt för oceaniska ekosystem och marint liv – kommersiellt fiske är ett stort hot mot korallreven, och kasserade fiskeredskap står för 10 procent av plasten som finns i havet.

Vildfångad fisk lider bara kort under slakt, till skillnad från de veckor eller månader en kyckling eller gris lider på en fabrik på land. Men nu föds mer än hälften av de uppskattningsvis 1-3 biljoner fiskar vi äter varje år upp i fiskodlingar, där de lider av många av samma problem som odlade kycklingar: sjukdomar, överbefolkning och smärtsamma slakt.

En grupp brittiska och kanadensiska forskare uppskattade 2009 att en av fem sålda vilda fiskar fångas genom olaglig, oreglerad eller orapporterad aktivitet. Det skulle kunna göra odlad skaldjur till ett viktigt verktyg i kampen för att städa upp hav och minska fiskens lidande, om den verkligen kan tränga undan vildfångad och odlad fisk.

Företag som BlueNalu och Wildtype har siktet inställt på att först ta sig in på den exklusiva sushimarknaden, med förhoppningar om att så småningom odla mer prisvärda arter för att finnas i den globala fiskhandeln på 179 miljoner ton. 

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024