Annons:

Optimism utomlands

Europas största hotellkedjor börjar vädra morgonluft, efter att ha fått kämpa med vikande beläggning och priser efter finanskrisen. – Vi är försiktigt optimistiska på kort sikt och ser att en återhämtning är på väg. Men marknadssituationen fortsätter att vara oförutsägbar, säger Rudi Jagersbacher på Hilton Worldwide till Travel News.

Hilton uppvisar en ökning av  beläggningen och rumspriserna på en rad marknader som London, Paris och Munchen.
– Om man tittar på Europa, där vi har mer än 190 hotell och sju varumärken, ser vi en fortsatt stark utveckling i västra Europa och länder som Frankrike, Tyskland, Storbritannien och Nederländerna. I södra och östra Europa ser vi fortfarande utmaningar, säger Rudi Jagersbacher, ansvarig för de nordiska länderna, Hilton Worldwide.
2009 blir knappast ett år som kommer att kommas ihåg för den snabba tillväxten av rum, varken genom förvärv eller nya hotell. Enligt MKG Consulting blev det totala tillskottet av hotellrum hos hotellkedjorna bara 1 procent till drygt 1,3 miljoner rum i fjol. Störst tillväxt var det i två kategorier, ekonomiklass med 6 360 nya rum och övre segmentet med 5 100 rum. I hela världen är ökningen 2,7 procent till nästan 20 miljoner rum. Störst ökning syntes i Latinamerika, 4,8 procent och Mellanöstern och Afrika, 4,2 procent.
– På grund av de tuffa marknadsförhållandena har många hotellkedjor fått fokusera på åtgärder för att dra ner kostnaderna och öka intäkterna. Därför har utvecklingen saktat ner på grund av det ekonomiska läget och lägre intresse för investorerna. Så fort efterfrågan och resultaten gått upp igen kommer utvecklingen att ta fart, säger Georges Panayotis, vd för MKG Group.
Hilton Worldwide satsar hårt på att växa under 2010.
– Redan nu har vi öppnat 16 hotell i Europa i år och kommer att öppna 11 till i slutet av året. Dessutom har vi 73 hotell i pipelinen, som ska öppna inom de närmaste åren.
Hilton Worldwide placerade sig på plats nio på MKG Consultings lista (per 1 januari 2010) över största hotellkoncernerna i Europa räknat i antalet hotell. Störst är fortfarande Accor med över 243 000 rum, trots att ökningen bara var 0,9 procent. Best Western gick tack vare en ökning av antalet rum med 3,3 procent till över 87 000 rum upp på andra plats.
Uppstickare är Golden Tulip och NH Hotels, som tack vare nyförvärven Louvre Hotels och Hesperia, klättrat upp i topp fem. På rankinglistan över världens största hotellgrupper 2010 från MKG Consulting står Hilton Worldwide står för största förändringen och går förbi Marriott med en 8-procentig ökning av rummen. Enligt konsultfirman är den drivande faktorn bakom tillväxten Hiltons omfattande franchiseprogram i USA.

 

Hallå där …
… Kurt Ritter, koncernchef för Rezidor Hotel Group.
Fortsätter ni er kraftiga expansion trots tuffa tider?
– Rezidors motor är tillväxt och vi är faktiskt ett av de snabbaste växande företagen i branschen i hela världen. Vi har tagit beslutet att växa även i svåra tider.

Var då?
– Vårt fokus den närmaste tiden ligger på Ryssland och Afrika, regioner där vi ser en obalans mellan tillgång och efterfrågan och goda möjligheter för tillväxt för asset-light och managementkontrakt.

Hur många nya hotell räknar ni med?
– Vi öppnar 29 hotell med fler än 6 600 rum i år. I pipelinen ligger närmare 100 fastigheter med mer än 20 000 rum.

Hur går det för er i år?
– Revpar har förbättrats det andra kvartalet 2010, främst drivet av högre beläggningsgrad och våra rumspriser har förbättrats gradvis. Vi ser en stark utveckling i Sverige, Nederländerna, Tyskland och Norge. Svagare regioner är östra Europa och Irland.

Är vändningen här för att stanna?
– Jag ser mer och mer glimtar av solsken, men det är inte säkert att krisen är över.

 

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024