Annons:

Överfulla hotell hotar stockholms- turismen

De knökfulla tisdagarna hotar Stockholm som turiststad. Motdraget kan bli att tvinga affärsmän att boka fler än en hotellnatt i veckan.Det bedömer Hilton-Scandics Nordenchef Jean-Paul Herzog.

– På några år har businessveckan ändrats från måndag-torsdag till tisdag-onsdag. Affärsmännen bor av besparingsskäl bara en natt på hotell och det innebär att det numera är omöjligt att uppbringa ett ledigt hotellrum i Stockholm på tisdagar, säger Jean-Paul Herzog.
Förutom att affärshotellen står halvtomma och tappar stora pengar resten av veckan riskerar det få förödande konsekvenser för turismen.
– Flera internationella turoperatörer är oroliga och säger att Stockholm blivit en svår hotelldestination trots att hotellbeläggningen bara ligger på drygt 60 procent, säger Jean-Paul Herzog.
Turoperatörerna kan inte själva välja vilka veckodagar de bokar i Stockholm, utan är beroende av flygets tidtabeller. Risken är därför överhängande att turistgrupper sänds till Stockholm och möts av fullbokade tisdagshotell.
– Kan vi inte ändra affärsmännens beteende finns det risk att internationella turoperatörer slopar Stockholm på programmet. Vem väljer att handla i en livsmedelsaffär där man vet att det aldrig finns mjölk på tisdagar, frågar sig Jean-Paul Herzog.
Hans motdrag är ett ökad yieldmanagement när det gäller hotellrumspriserna. Det vill säga högre hotellpriser på attraktiva dagar och lägre när rummen riskerar att stå tomma.
– Hypotetiskt skulle det kunna innebära att vi tar 200 dollar natten för tisdagar och 100 dollar under resten av vardagarna. En annan variant som vi funderat över är att affärsresenärer kan tvingas att boka minst två nätter i veckan.
Ett krav som säkert skulle skapa debatt med besparingsbenägna inköpsavdelningar hos företagskunderna.
– Vi måste komma tillrätta med det dåliga bokningsläget, men det handlar både om att vi själva ska lära oss bli mer flexibla när det gäller pris, utbilda vår personal på detta och sedan ”omskola” våra kunder, säger Hiltonchefen till Travel News.
ulf wallin

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024