Annons:

Svenska hotellägare står stadigt i krisens Europa

Den svenska hotellmarknaden visar en stabil prisutveckling trots turbulensen i Europa.

Enligt Hotels.coms senaste hotellprisindex ökade genomsnittspriserna på svenska hotell med en procent under årets första hälft. Genomsnittet för en hotellnatt var 1 086 kronor, att jämföra med 1 077 kronor under motsvarande period i fjol. Prisutvecklingen har legat på en stabil nivå de senaste åren och svenska hotellägare har inte drabbats lika hårt av den ekonomiska oron som många andra europeiska länder.
Stockholm fortsätter att vara dyrast i Sverige, där fick man betala i genomsnitt 1 200 kronor för ett hotellrum under första halvåret 2012, en uppgång med 3 procent jämfört med samma period förra året.
– Priserna i Stockholm har ökat stadigt i flera år. Vi ser en avmattning under senare delen av första halvåret men tror på ett fortsatt stabilt prisläge för resten av året, säger Åsa Murphy, Nordenchef på Hotels.com.
Prisutvecklingen i Europa under första halvåret ligger på samma nivå som i Sverige – priserna steg med i genomsnitt 1 procent. Men det finns stora skillnader mellan olika länder.
Aten, i skuldsatta Grekland, är en av de städer som drabbats hårdast, där hotellägarna tvingades sänka priserna med 5 procent till ett genomsnitt på 748 kronor. Tyskland kunde tack vare sin starkare ekonomi se vissa av sina snittpriser på hotellrum gå upp. Flera städer i Östeuropa såg prisutvecklingen mattas av eller stagnera, undantaget är naturligtvis Kiev där besökare till EM i fotboll tvingades lägga hela 58 procent ytterligare på hotellpriset, vilket är den största ökningen i hela rapporten.
Prissänkningar noterades för vissa högprishotell i Schweiz, påverkade av minskade beläggningsnivåer, men Schweiz behåller sin placering som ett av de dyraste hotelländerna i världen för svenska resenärer, med ett genomsnittpris på 1 471, slagen endast av Brasilien och Monaco.

De dyraste hotellstäderna
Rio de Janeiro
Monte Carlo
New York
Key West
Moskva

De billigaste hotellstäderna
Hanoi
Ho Chi Minh
Pattaya
Bangkok
Albufeira

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024