Annons:

Annons:

Ryssland som rustar för fotbolls-VM

Denna gång har fredagskrönikan varit i Moskva. Och på SJ:s årsmöte. Och passerat en pool på Arlanda. Men mest blir det en analys av Ryssland som du inte hittar någon annanstans.

Jag var i Moskva i helgen. Förra gången jag var där var 1989. Mitt uppdrag då var att riva järnridån. Det lyckades. Det mesta har förändrats sedan mitt förra besök. Å andra sidan är det mesta sig likt. Trafiken är lika brutal. Det finns två lägen. Antingen kör du i 120 kilometer i timmen på en autostrada mitt i stan. Eller så flyter trafiken lika snabbt som lava. Det senare är läget från tidig morgon till sen kväll på vardagar. På helgen kan trafiken lätta något, men att sitta två timmar i taxi är helt normalt. Tuben är överlägsen, men det är lätt att åka vilse när det finns 210 stationer, ett tjugotal linjer och allt står med kyrilliska bokstäver. Gillar du socialrealistisk konst och statyer av Lenin behöver du aldrig lämna underjorden.

Några arbetare och TN:s utsända.

Kamrat Stalin gillade motorvägar. Han var inte lika förtjust i trottoarer. Så när du väl är framme på rätt station måste du gå bredvid en motorväg i 15 minuter innan du kommer till ditt hotell. Jag var där för att inspektera staden inför fotbolls-VM. Jag kan rapportera att de bygger överallt. De har några veckor på sig, men ingen är orolig. Har Putin sagt att allt ska bli klart i tid så blir det förstås det. Lika rädd för Putin som vi är i Sverige. Lika älskad verkar han vara i Ryssland. Ryssarna minns nämligen 90-talet väl och då var det kaos i deras land. Jeltsin var en fyllbult som fick ryssarna att skämmas för sin ledare. Vi snackar om ett folk som är stolta och vana att behandlas med respekt. De är väluppfostrade och landet är rent och tryggt. Ler gör man när man träffar vänner, men i övrigt är ett leende ett tecken på att man inte tar sitt jobb på allvar.

Här blir det VM-final.

Under fotbolls-VM kommer det att skrivas ut speciella visum kopplade till matchbiljetten. Med detta om halsen kan du åka gratis på inrikeståget. Vi flög med Aeroflot och det var fantastiskt i business class. Hur folk hade det i Monkey Class vet jag inte, men de verkade också komma fram.

Det häftigaste var att se Luzjnikistadion. Den hette förut Leninstadion och har renoverats för inledningsmatchen och VM-finalen. Jag provsatt stolarna som Janne Andersson och gänget ska sitta i och kan rapportera att det finns värme i rumpan. Arenan är fem plus, du ser perfekt överallt. Det jobbiga kommer bli att hitta dit. Moskva är en gigantisk stad med minst 15 miljoner invånare. Att gå vilse är mycket lätt.  

Moscow City, här hittar du Europas två högsta hus.

Worst case scenario är att fotbolls-VM kommer att bojkottas av England och några av de andra EU-länderna. Om så sker är det enligt alla jag träffade en konspiration för att krossa Ryssland. Det finns inga bevis att spionen som nästan dog blev förgiftad av ryssar. Hade det varit ryssar hade ingen överlevt… Vidare så blev Krim ryskt efter en folkomröstning. Avslutningsvis så är Ryssland och Ukraina i princip samma land. Att skilja dessa två är ungefär lika smart som att döda sin kusin.

Okej, jag överdriver en smula här på slutet, men det är intressant att träffa människor som har en helt annan bild av Ryssland än den vi får i svenska medier. Jag rekommenderar alla som kan att åka till fotbolls-VM i Ryssland. Förstås ska ni resa dit med Aeroflot som betalade min resa och mitt fina hotell. Mer info om detta får du av Russkie Prostori.

SJ:s härliga årsmöte.

Och med detta ödmjuka tack till Putin & Co går vi vidare till ett annat statligt bolag: SJ. (Aeroflot ägs till 50 procent av ryska staten. East Capital och Norska oljefonden är två mindre ägare.) I tisdags var jag på SJ:s årsmöte. Det var väldigt många äldre män i publiken. Det bjöds på en oätlig wrap och lila smoothies. Jag intervjuade vd Crister Fritzon och han berättade att de som aldrig reser med SJ har sämst bild av bolaget. Det är ungefär som i den svenska skoldebatten. “Experterna” har inte varit inne i en grund- eller gymnasieskola på 30 år. Den stora frågan när det gäller spårtrafik är höghastighetståg. Ja eller nej. Jag frågade infrastrukturminister Tomas Eneroth om moderaternas åsikt var avgörande. Då nickade Tomas, sen pratade han oerhört länge om vikten av enighet och att Sverige ska vara en permanent världsutställning. Mitt tips är att frågan inte kommer att avgöras före valet. Och mitt gamla stalltips att moderaterna och socialdemokraterna möts i nästa regering kvarstår.

En pool och ett torn.

När jag passerade Arlanda i torsdags passade jag på att spana in Clarion Arlanda. Utsikten från våning 12 var förstås magisk om man älskar flygplan. Jag blev dock mer imponerad av utomhuspoolen utanför gymmet på bottenplan. Enligt vår guide är poolen Petter Stordalens idé. Han tyckte det fattades något på hotellet när det var klart. Jag älskar när högsta chefen detaljstyr. Det funkar bra i ett företag, men dåligt i en stad som Moskva. Ni anar inte hur många småhus som fick rivas efter det att Chrusjtjov varit i USA och sett skyskraporna i New York.

Travel News Wilhelmina Skoghpris delas snart ut i en ny kategori.

Vem var mest banbrytande Q1 2018? Varje kvartal kommer vi att ta fram en topplista på dem som bidragit mest till att utveckla och förnya besöksnäringen främst i Sverige. Har du förslag på vem eller vad ska nomineras. Mejla mig.

 

Kommentarer är stängda.

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.