Annons:

EU: Reserestriktioner för turister bör lyftas snarast

EU-länderna bör lyfta sina reserestriktioner till andra EU-länder så snart som möjligt för att möjliggöra turism. Länderna får inte diskriminera vissa EU-medborgare på grund av nationalitet, men hänsyn får tas av epidemiologiska skäl. Det sade kommissionens vice ordförande för justitiefrågor Vera Jourova vid en presskonferens på onsdagen. Österrike har diskuterat ett förslag att bara tillåta turister från Tyskland i sommar. Kommissionen arbetar på riktlinjer, som ska presenteras i mitten av maj. EU:s yttre gränser bör öppnas för turister i ett senare skede, även här med hänsyn taget till det epidemiologiska läget i turisternas hemländer. Vera Jourova sade att kommissionen väntar sig att omsättningen i turistsektorn kommer att sjunka med 50 procent i EU under 2020. Förutom reserestriktioner utgör likviditetsbrist och konsumenternas förtroende viktiga utmaningar.

Passagerare har rätt till återbetalning för uteblivna resor, men incitamentsystem kan skapas för vouchers för att förbättra resebolagens likviditet, sade Vera Jourova.
Ytterligare kortsiktiga åtgärder kan behövas för att stödja branschen, sade hon.
Turistsektorn utgör 10 procent av EU:s BNP och sysselsätter 27 miljoner personer direkt och indirekt.

En kommentar

  1. Erik: Det var ju fint att hänsyn får tas av epidemiologiska skäl. Tycker EU ska sluta lägga sig i. Det är inte deras uppgift att uppmana länder att öppna upp. De kan ju koncentrera sig på att stötta sina medlemsländer. Var är EU när det behövs?. Länderna själva avgör när de känner sig redo att öppna upp, och det är inget som ska stressas fram bara för att EU tycker det. Men EU är väl rädda att länderna inte ska kunna bidra med lika mkt pengar i medlemsavgift och därmed påverkar det,deras redan nu överbetalda lön.
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024