Annons:

Miljöpartiet vill förbjuda kortare flygresor inrikes

Miljöpartiet vill förbjuda kortare flygresor inrikes, skriver Svenska Dagbladet. Partistyrelsen har ställt sig bakom en motion som tas upp på partiets kongress i nästa vecka. Vilka tidsgränser eller sträckor som skulle vara aktuella i förslaget har partiet inte preciserat. Men Miljöpartiet har funnit inspiration i Frankrike som nästa år inför ett förbud mot kortare inrikesresor med flyg. Där gäller förbudet på sträckor där det tar mindre än två och en halv timme med tåg.

”I Sverige måste det utredas från fall till fall. Vi har olika geografiska förutsättningar här, vissa sträckor är svårare att nå med tåg, även om det går att göra det. Men jag skulle säga uppåt 3–4 timmar, ungefär”, säger Lorentz Tovatt, MP:s klimatpolitiska talesperson, till Svenska Dagbladet.

Lorentz Tovatt ser gärna att flygsträckan Stockholm–Göteborg försvinner.

6 kommentarer

  1. Anonym: Inte konstigt att MP är under 3%. Att de ens orkar komma med det ena dumma förslaget efter det andra är fasiken beundransvärt ändå. Håll fast i det sjunkanden skeppet till sista andetaget
  2. Rom: Hoppas, jag hoppas verkligen MP åker ut vid nästa val. Dumma förslag efter dumma förslag för varje gång dem öppnar käften.
  3. Johannes: Många som önskar att MP är ute ur alla vuxendiskutionee framöver.
  4. Anders: Bra förslag! Känns som en självklarhet.
  5. Marcus Andersson: Motsätter mig inte förslaget i teorin för de som endast ska resa mellan Stockholm-Göteborg då det är en så pass "kort" sträcka där vägtrafik/tåg kan ersätta flyget, men förutsättningen att det ska gå är väll ändå att kapaciteten som flyget utgör idag finns tillgänglig på rälsen? Rimligen när El-Flyget snart gör entré bör väll detta inte omfattas av ovan förbud då eller? Problemet i grunden är inte flygandet i sig, det är utsläppen och det är dessa vi ska jobba ner. En tanke vi också måste ställa oss är att många av de som flyger GOT-STO/BMA eller tvärtom gör detta för anslutning till Norrland/Gotland som båda saknar infrastrukturella förutsättningar för smidigt och snabbt resande i tjänsten, vart ska dessa resenärer då ta vägen om du ej kan flyga mellan GOT-ARN/BMA? Ovan förslag innebär i praktiken att beröva Norrland/Gotland med sitt flyg och gör att dessa regioner missunnas och stannar i tillväxten, återigen till fördel för storstäderna kontra landsbygden. Men det stör väll inte MP som bara tänker på Stockholms innerstad där deras 4% väljarstöd finns :)
  6. Signe: MP är ett populistparti som slänger ur sig grodor hela tiden med populistisk propaganda och lätta mål. Trafiken, flyget osv. Att stänga kärnkraftverk och elda med olja när inte vind- och vattenkraft räcker till är uppenbarligen inte ett problem. Inte heller agerar man mot de stora problemen mot CO2 såsom cement och stålindustri. Dessa populister förtjänar helt enkelt inte ens 3 procent av väljarna, dessa måste vara enormt lättlurade om man går på deras propaganda. Att branschen inte fått ett stöd under pandemin stavas MILJÖPARTIET som tycker att turismen från och till Sverige ska minska (läs partiprogrammet) och därmed flygtrafiken. Att fokusera så mycket på något som genererar 2 procents utsläpp är vansinnigt, dessa 2 procent genererar i sin tur välfärd och utveckling i vår omvärld. Möjlighet att lyfta sig ur fattigdom, möjlighet att studera och få en lön. Hemskt att inte TN och annan media granskar regeringens obefintliga stöd till resebranschen och söker förklaring till varför. Hemskt om MP får finnas kvar efter nästa val.
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024