Annons:

Det våras för miljonärerna

Toppjobb inom chartern – det är säkraste kortet för att hamna i topp på Travel News exklusiva lönelistor. Och i år är det två favoriter i repris som vägrar släppa första-platserna: Thomas Cooks Sam Weihagen och Fritidsresors Lottie Knutson.

Travel News unika lista över branschens 150 bäst betalda chefer visar att en karriär inom chartern är ett säkert sätt att skaffa sig en årslön på en eller flera miljoner kronor. Bland de 50 bäst betalda männen jobbar var femte på något av de fyra stora charterbolagen. Ingen kommer dock i närheten av charternestorn Sam Weihagen, tillförordnad koncernchef i Thomas Cook, som pendlar mellan hemmet i Sigtuna och kontoret i London. 14,5 miljoner var hans inkomst under 2010, en nätt ökning med 1,8 miljoner kronor jämfört med året innan.
– Men det är nog sista gången man ståtar som etta på lönetoppen, kulmen efter 35 år i den nordiska resebranschen. Förr i världen hade man väl fått en guldklocka. 2010 hade jag fått nya extra arbetsuppgifter inom Thomas Cook, så det är nog det som avspeglas i löneökningen, säger Sam Weihagen till TN.

Så vem är bättre lämpad än han att ge sina bästa tips hur man skaffar sig en riktigt bra lön i resebranschen?
– Du ska se till att du arbetar i ett framgångsrikt ledande företag med möjlighet till flexibel personlig lönesättning, oftast betyder detta att företaget måste ha någon form av internationell anknytning, menar Weihagen.
Goda råd som stämmer väl in på årets lönelista. Exempelvis är de tre resebyråchefer som lyckats klämma in sig i topp 50 alla anställda inom internationellt ägda bolag: Kaveh Atrak på American Express, 7,3 miljoner (plats 4), Didrik von Seth på Ebookers, 2 miljoner (37) och Peter Carlsson på Travellink, 1,9 miljoner (40). Årets klättrare kommer dock från hotellbranschen. Stefan Lundin, tidigare Skandinavienchef för Accor, skuttade från fjolårets 41:a plats till plats 3 i år med en inkomst på 9,2 miljoner kronor. Förklaringen är dock inte en unik löneförhandlingsförmåga.
– När Accor sålde driften av sina hotell i Skandinavien till tyska Event Holding ville de inte överta mig som vd, så jag fick ett avgångsvederlag. Det har varit skönt med ett break efter 15 år som chef inom Accor, men nu börjar det klia i hotelltarmen. Jag är egen konsult och har börjat ta uppdrag, säger han till TN.

Bland hotellen är annars Scandic mest generöst med chefslönerna. Anders Ehrling, som blev ny koncernchef under 2010, skrapade ihop 5,7 miljoner, affärsutvecklingschef Martin Creydt 3,2 miljoner och finansdirektör Gunilla Rudebjer 2,6 miljoner. Allt medan exempelvis Clarion Hotels direktör Katalin Paldeak fick nöja sig med drygt 1,5 miljoner. Kanske är Petter Stordalen en tuff motpart vid löneförhandlingsbordet?
På kvinnolistan är precis som på herrsidan chartern i topp. Fritidsresors kommunikationsdirektör Lottie Knutsons taxerade inkomst på 4,5 miljoner är ingen annan i närheten av. Men alla pengarna kommer inte från slitet på Fritidsresor utan även bland annat från hennes styrelseuppdrag i H & M och UD:s nämnd för rekrytering till diplomatprogram.
Charterkollegan Eivor Andersson på Ving, som slutade vid årsskiftet 2010/11, tjänade nästan 3 miljoner kronor. Hennes efterträdare Magnus Wikner lär klättra i placeringarna nästa år, eftersom hans 1,8 miljoner i årets lönetopp härrör från Ica-jobbet. Samma sak gäller Thomas Cooks nye Nordenchef Lars Löfgren, som då utan tvivel lär casha in mer än sina 2,9 miljoner för 2010.  Men till översta bossen Sam Weihagens nivåer lär han inte nå än på ett tag …

Se listorna över 100 bäst betalda männen, 50 bäst betalda kvinnorna plus kändislistan i senaste Travel News!

Prenumerera här!

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024