Annons:

Danska stjärnrestaurangen Noma stänger – blir ”matlabb”

Den danska lyxrestaurangen Noma, sedan många år ansedd vara världens bästa restaurang, kommer att stänga ner verksamheten i sin nuvarande skepnad 2024.

Kocken och delägaren René Redzepi säger till New York Times att det är svårt att få ekvationen med hög kvalitet, god ekonomi och en välmående personal att gå ihop.

– Vi måste ompröva hela branschen. Det är helt enkelt för svårt och vi måste arbeta på ett annat sätt, säger Redzepi till tidningen.

Noma skriver på sin hemsida att man från och med 2025 kommer att fungera som ett ”gigantiskt matlabb”. Enligt New York Times kommer verksamheten då att kretsa kring att utveckla nya produkter för e-handeln. Den befintliga matsalen kommer att användas, men bara periodvis.

Nomas beslut att stänga ner sin nuvarande verksamhet 2024 slår ner som en bomb i en ”fine dining”-värld som tycks stå inför stora förändringar, skriver New York Times.

Lyxrestauranger har under många år fått kritik för sin personalpolitik, där anställda sliter hårt och ofta utan skälig ersättning.

Nomakocken René Redzepi beskriver det som att branschen måste hitta ett annat sätt att arbeta på. Stjärnkocken David Kinch, som stängde sin trestjärniga krog Manresa i förra veckan, är inne på ett liknande spår.

– ”Fine dining” står inför ett vägskäl och det måste ske enorma förändringar, säger han.

Finska kocken Kim Mikkola, som arbetade i fyra år på Noma, liknar kulturen med balett och menar att det finns ett inbyggt inslag av övergrepp. Han har tagit med sig erfarenheterna in i den kedja han nu driver, som serverar friterad kyckling.

– Vill vi säga att folk inte ska ha fantastiska upplevelser utan bara äta potatis? Absolut inte, det är dilemmat.

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024