Annons:

Annons:

Tacos och sushi på smörgåsbordet

Tallink Silja kastar det traditionella smörgåsbordet över bord. Det nya buffékonceptet ger plats för både tacos och sushi. Men ett problem återstår – man äter fortfarande för mycket.

Stora laxfat där gästerna krafsar runt för att hitta en ”trevlig fiskbit”, berg av köttbullar och sillfat efter sillfat. Det traditionella smörgåsbordet har blivit för gammaldags enligt en gedigen undersökning som Tallink Silja gjort bland 1000 gäster. Det nya buffékonceptet infördes ”i smyg” redan för två somrar sedan på Silja Serenade och Baltic Princess, men nu lanseras det på alla nio fartygen på Östersjön.
Travel News testar det ombord på Silja Symphony. Och lugn, bara lugn: de färska räkorna, sillen och laxen är kvar. De får inte röras enligt chefskocken. Men det ser ut och smakar lite annorlunda: den rökta laxen är en mousse (mycket trevlig!), den gravade laxen serveras i portionsglas, den färska laxen är uppdukad i mindre bitar. Bakom laxbordet står en kallskänka och spritsar laxmousse – och ska vara en del av ”matshowen”. Generellt är faten mindre, utbudet av rätter lite färre, men i sin tur mer påkostade. Samtidigt minskar svinnet, vilket kan glädja alla miljövänner. Nytt är även att buffén brutits upp i flera bord à la salutorgsstånd för att minska köerna och trängseln. Vi konstaterar dock att en majoritet av gästerna ändå travar i väg mot fiskbordet och snabbt bildar kö. Det är inte lätt att ändra folks vanor …
Vid tacoståndet finns nachos, såser, grönsaker och köttfärs i hygglig mängd, men innehållet i sushihörnan är alltför tunt, endast två sorters makirullar med tillbehör. Antipastibordet är bättre utrustat. Att slippa färdigblandade sallader är en befrielse, skönt att få plocka ihop sin egen mix.
Men vad är en Östersjöbuffé utan massor av desserter?  Vi räknar ihop till 16 olika sorter. Även här har det skett en modernisering med portionsglas och mindre bitar för att undvika ”kalaskaos”-känsla. Favoriten är portionsglaset med fruktsallad toppad med lite vaniljsås.
Men det är när vi inte kan motstå en reprisrunda till desserterna som vi inser att det grundläggande problemet kvarstår. Även om buffén är aldrig så mycket nyttigare och godare än det gamla smörgåsbordet, så blir man till sist alldeles för mätt. För visst måste man provsmaka den där mozarellan, dillpotatisen och citronbakelsen också …

FAKTA

Prisexempel: Buffé Åbo/Helsingfors 304–333 kr (inkl vin/öl). Barn 6–11 år, 95 kr, 12–17 år, 143 kr.
Tips 1: Svält dig dagen före avfärd.
Tips 2: Desserterna finns på två bord, bara så du inte missar.

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 KOMMENTARER ÖPPNA
ANNONS
ANNONS
Thabela Travel söker VD till huvudkontoret i Täby
Sista ansökningsdag:
22 juni 2018
Affärsresesäljare till Växjö
Sista ansökningsdag:
3 juli 2018
Kon-Tiki Resor söker DELTIDSANSTÄLLD
Sista ansökningsdag:
27 juni 2018
HRG Nordic söker BUSINESS TRAVEL CONSULTANT
Sista ansökningsdag:
21 juni 2018
Go Cruising söker resesäljare
Sista ansökningsdag:
29 juni 2018