Annons:

Annons:

33 procent har inte koll på sin reseförsäkring

I en ny undersökning, som Novus genomfört på uppdrag av Trygg-Hansa, uppger var tredje svensk att de inte har koll på villkoren i hemförsäkringen. Samtidigt har var femte (21 procent) någon gång blivit så sjuk eller skadad under en resa utomlands att de varit tvungna att uppsöka läkare, enligt ett pressmeddelande.

Trygg-Hansas försäkringsexpert Håkan Franzèn kommenterar:

Många missar att reseskyddet inte gäller för sjukdomar eller olyckor där det finns ett vårdbehov innan resan. Uppsök därför en läkare innan avresa om du känner dig sjuk, om du har en kronisk sjukdom eller behandlas för en skada. Det är även bra att kontakta SOS International, som kan ge ett förhandsbesked om reseförsäkringen gäller. Det är också viktigt att komma ihåg att reseskyddet inte gäller i länder som Utrikesdepartementet avråder från att resa till.

Resultat från undersökningen om reseskydd:

  • Åtta av tio (81 procent) uppger att det ingår ett reseskydd i deras hemförsäkring. Sexton procent vet ej om det ingår, medan två procent uppger att det inte ingår. En procent svarar att de inte har en hemförsäkring.
  • Drygt en tredjedel av svenskarna (36 procent) känner inte till vad villkoren för reseskydd i deras hemförsäkring innebär. Knappt hälften (47 procent) svarar att de delvis känner till det, men att de kollar upp det innan de reser. Bara sexton procent svarar att de absolut känner till vad det innebär.  
  • Drygt var femte (21 procent) har en eller flera gånger blivit så sjuk eller skadad att de tvingats uppsöka läkare under en resa utomlands.
  • Endast 18 procent brukar köpa till avbeställningsskydd när de köper en resa, antingen via resebolaget/resetjänsten eller genom sitt försäkringsbolag. Drygt hälften (54 procent) uppger att de inte brukar köpa till avbeställningsskydd medan var femte (20 procent) uppger att det ingår när de betalar resan med sitt betalkort.
  • Endast var sjätte (14 procent) som varit sjuk inför en utlandsresa uppger att de har rådfrågat en läkare innan avresa.
  • Närmare var fjärde (23 procent) uppger att de skulle, eller troligen skulle, resa utomlands även om de blev hastigt sjuka inför resan. 29 procent svarar att de inte vet.

Om undersökningen:

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Trygg-Hansa. Målgruppen för undersökningen är den svenska allmänheten 18-79 år. Totalt har 1001 intervjuer genomförts under perioden 24-30 maj 2018, vilket ger en deltagarfrekvens på 63 procent. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel.

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 KOMMENTARER ÖPPNA
Projektledare Grupp & konferens
Sista ansökningsdag:
18 februari 2019
RES och Travel News söker webbredaktör
Sista ansökningsdag:
20 februari 2019
Senior Direct Sales and Servicing Agent
Sista ansökningsdag:
11 februari 2019
MSC Cruises söker 2st resesäljare
Sista ansökningsdag:
26 februari 2019
Affärsresesäljare
Sista ansökningsdag:
18 februari 2019