Annons:

Tveksamt med Pigge i rymden i år

Blir det debut för Pigge Werkelin och Renata Chlumska i rymden i år? Virgin Galactics ägare Richard Branson trodde i somras på en lansering 2013, men rymdresebolagets kommersielle chef Stephen Attenborough, som TN:s utsände Andreas Axelson – tillika vd för Nätresebyrån – träffat, är betydligt mer återhållsam i sina löften

– Richard pushar och utmanar oss och är extremt angelägen om att både han och alla våra andra kunder ska ut i rymden så snart vi kan. Vårt testflygningsprogram uppgår till mer än 100 faktiska flygningar. Det går framåt och rymden 2013 är uppnåeligt – men det slutgiltiga datumet beror på funktion, säkerhet, att allt operativt är redo samt nödvändiga licenser från myndigheter.
Från början skulle premiärflighten skett 2011, varför denna försening?
– Det vi gör är extremt svårt, något som aldrig gjorts förut. Vi kan aldrig chansa, säkerhet och exceptionellt noggranna förberedelser är extremt viktigt. Vi är nu på slutsträckan fram mot kommersiell drift, medan inget annat företag har varesig byggt eller flugit ens en prototyp.3.
Det är Spaceship Two som ska ta passagerarna ut i rymden – hur skiljer sig den från Spaceship One?
– Det är samma basteknologi, kompositkonstruktion och design, men tar sex passagerare i stället för två samt två piloter. Alla passagerare kan se ut genom två fönster, ett vid sidan och ett i taket. Så även om du inte vill flyta fritt i den tyngdlösa kabinen har du ändå en fantastisk vy. Det blir inget tjafs om vem som har bästa sittplatsen!
Hur många har bokat sin rymdresa hittills?
– Mer än 560 personer. Den 500:e ”astronauten” blev Ashton Kutcher.
Kan Spaceport Sweden i
Kiruna bli en rymdbas åt er?
– Det kan bli en bra plats. Men det hänger på klartecken för exporttillstånd och om vi får möjlighet att operera utanför USA så är Abu Dhabi först i kön.

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024