Annons:

Därför tar Danmark reseindustrin på större allvar än Sverige

Nytt år och nya tag. Travel News rivstartar det nya året med att arrangera Travel News Market i Danmark.  Det sker nästa vecka tisdagen den 9 januari på Scandic Spectrum i Köpenhamn. Ett sextiotal utställare, alltså leverantörer av resor, och ännu fler kvalificerade reseköpare har i nuläget knappt 600 förbokade möten. Det tycker jag känns som en fantastisk start på ett nytt event i ett land som vi inte har en lång historia i. 

 ”I Sverige tycker vi om att späka oss själva. I Danmark tycker man om att äta gott, ta snaps och röka”

Travel News DK har haft tänt i butiken sedan 2019 med redaktör Per Markussen vid rodret. I vårt södra grannland har vi tuff konkurrens från några sedan länge etablerade medier inom Travel B2B. Men jag är övertygad om att det finns plats på marknaden även för oss, men det krävs uthållighet. Därför är det bra att Per Markussen är en meriterad maratonlöpare som har sprungit många, många lopp runt om i världen. 

Danmark är ett intressant land när det gäller synen på reseindustrin. I Sverige ses turism och resor ofta som något som katten släpat in. I Danmark är bilden en helt annan. Där är det självklart att bjuda in Spies vd (alltså Vings chef i Danmark)  till tv-programmens morgonsoffor att kommentera i läget. (I Sverige vet få journalister vem Vings vd Magnus Wikner är och vad han gör.) Och när SAS köper ett nytt stort flygplan från Airbus kommer det självklart ett danskt statsråd och inspekterar den nya maskinen på Kastrup. Att landets stora flygplats ska ha både tunnelbana och pendeltåg i direkt anslutning till utgången är en ickefråga. Givetvis kan man åka till och från Kastrup utan att bli ruinerad som i Sverige. Under pandemin var det självklart för folkvalda i det danska Folketinget att stödja reseindustrin. I Sverige ryckte politikerna på axlarna när besöksnäringen och reseindustrin balanserade på konkursens rand.

Jag tror att förklaringen är att charterresan i Danmark är en nationell klenod. Det är tack vare superentreprenören Simon Spies och prästen Eilif Krogager som grundare Tjäreborg. I Sverige har bilden av charterresan formats av Lasse Åbergs film Sällskapsresan. I Danmark är reseindustrin en basindustri på samma sätt som stål, lastbilar och kullager är i Sverige. 

”Att åka på chartersemester i Danmark är en mänsklig rättighet. I Sverige har vi skapat ordet flygskam”

I grunden handlar detta om synen på vad det är att vara människa. I Sverige tycker vi om att späka oss själva. I Danmark tycker man om att äta gott, ta snaps och röka. I Sverige har vi en statschef som talar osammanhängande och samlar på bilar. I Danmark har man en drottning som pratar bättre svenska än vår kung. I det danska slottet Amalienborg finns en monark som extraknäcker som konstnär och scenograf under pseudonym. Och som inte skäms för att röka ett paket om dagen och ta sig ett glas eller tre när det är fest eller bara vardag. Danmarks statschef är en njutningsmänniska som vet att det är denna egenskap som skiljer oss från djuren. Att åka på chartersemester i Danmark är en mänsklig rättighet. I Sverige har vi skapat ordet flygskam. 

”Jag kommer att sakna Margrethe II, men är övertygad om att Frederik X, som hittade sin drottning i en sunkbar i Sydney, kommer att lösa detta fint”

Jag kommer att sakna Margrethe II på tronen, men är övertygad om att Frederik X, som hittade sin drottning i en sunkbar i Sydney, kommer att lösa detta fint. Vi vet ju alla att vår nästa statschef hittade sin drömprins på gymmet… Det finns alltså många anledning för svenskar att besöka Danmark när det gäller att få inspiration och kunskap om reseindustrin. 

***

Det är positivt att den svenska kronan just nu ökar i värde vilket gör att utlandsresor blir något mindre kostsamt. Jag tror även att den inhemska turismen kommer att må bra av detta. Jag har aldrig trott att Sverige kan locka hit besökare med budskapet att vi är ett budgetalternativ. 

***

På onsdag, dagen efter vår mässa i Danmark, åker jag till Kanarieöarna för första gången i mitt liv. Det ska bli spännande. Har du tips på grejer eller personer som du tycker att jag ska kolla upp så är det bara att mejla mig. Jag har ett gäng bokade intervjuer, men det finns alltid utrymme för mer. Arbetsrubriken på min artikel är: “Så knep Kanarieöarna andraplatsen bakom Mallorca”. Vi får se om den håller när jag är hemma. 

Ha en skön helg så hörs vi igen på måndag.  

4 kommentarer

  1. Magnus Tollbom fd Resian: Så sant så sant. Vi har mkt att lära oss i Sverige av dansk reseindustri Svara
  2. Michael Lundin: Det är så sant allt du skriver, det är bara såå synd att Sverige som land inte tar besöksnäringen och reseindustrin på riktigt allvar. Alla vill resa runt, alla vill komma bort och bli lite bortskämda.. Vi måste ta ett seriöst tag om vår besöksnäring och reseindustri, vad ska annars hända här? Ska alla jobba i gruvorna eller haha.... Skulle inte tro de. Skarp kritik mot politiker och beslutsfattare! Se till att ta lärdom av Danmark och var inte så jävla självgoda hela tiden! Svara
    • Travel News: Tack! Tillsammans skakar vi en opion. Svara
  3. Ulf Staaff, Stena Line: Skrattade gott genom hela artikeln, men samtidigt blir man ledsen över att vi inte sätter större värde på och är mera stolta. Det görs så mycket bra. Det handlar nog om att starta dialogen och föra ut de goda exemplen. Nu kör vi!!! Svara

Comments

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Våra regler är enkla:Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

4 kommentarer Öppna
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024