Annons:

Fredagskrönikan: Årets roligaste jobbvecka

Är en smula matt efter en mycket intensiv arbetsvecka. Igår återstartade vi reseindustrin med det största branscheventet på två år: Travel News Market. Vi var drygt hundrafemtio företag som träffade knappt tusen kunder i Stockholm Waterfront Congress. På kvällen var vi runt 300 personer på festen i Sergelhub på Sveavägen.
Jag vill rikta ett stort tack till alla som deltog och ja, nu är vi på gång igen.

***

Jag var moderator på två hearings: Så återstartar vi flygbranschen och reseindustrin. En av panelmedlemmarna var SRF:s vd Didrik von Seth. Han sa att vi precis har gått igenom den tuffaste krisen någonsin. Alltså Didrik börjar räkna när SRF föddes 1937, men att vi nu är på väg ut.
Det kommer att bli fortsatt tufft, speciellt när vi pratar longhaul, alltså drömresor bortom Europa. Men på fem års sikt trodde alla jag pratade med att reseindustrin kommer att vara ännu starkare än före pandemin. Vi säljer en vara som alla människor i hela världen vill ha: resor.
Didrik tyckte också att vi skulle vara ännu tydligare med att turism är en god kraft. Reseindustrin lyfter fattiga länder ur fattigdom och skapar miljontals arbeten över hela världen. Tio procent av världens befolkning arbetar med turism och resor.
Att resa är att utvecklas som människa, men också att stödja en positiv ekonomisk utveckling i världen. Ja, det är stora ord, men vi som arbetar i reseindustrin har inget att skämmas över.
***

Gary Robson, Visit Britain

Vi hade även en liten gala i Travel News monter och delade ut diplom till nästa års destinationer enligt svenska folket. Tack Nordic Bench för en fin undersökning som utgör vårt golv. 1500 svenskar har fått svara på våra frågor i Destination 2022.
Vi arbetar med tre kundkategorier: budget, trygghet och premium. Och tre sätt att resa: weekend, en vecka i solen och drömresan. Här hittar du alla vinnarna.
Det kommer att ta lite tid för Destination 2022/23/24 att sätta sig, men detta var andra gången vi delade ut priser och denna gång fick jag vara med i P4 Extra och berätta om vårt koncept.
Lyssna gärna här.
Grunden i allt Travel News gör är att jämföra äpplen med äpplen och päron med päron. Tyvärr tror jag att några destinationer vill vara premium och ogillar att landa i budgetkategorin. Men de måste inse att det inte är de själva som definierar dem utan kunderna.
Och övriga branschen.
Detta har blivit extremt tydligt in the social media era.
Vad det gäller Destination 2023 – alltså nästa gång vi gör denna undersökning och gala – så är min plan uthållighet. Om fem år kommer kategorierna att vara huggna i sten och om tio år kommer de stora tv-bolagen att direktsända vår utdelning.
Vi är bara i början när det gäller detta och även när det gäller Travel News Market. Nästa år drömmer vi om en stor lyxdel och en ännu större Sverige-sektion. Har du idéer om hur vi gör detta på bästa sätt. Mejla mig eller Travel News vd Nils Norberg.
Jag vill här också tacka Henrik Johansson för en fantastisk insats som mässgeneral. Och Paul Riddez för en minst lika fantastisk insats som vice mässgeneral. Och förstås våra partners Grekland, Resurs Bank och Snowfall.

Detta var sjunde gången vi genomförde Travel News Market och jag vågar säga att mässan håller på att bli en institution. Alla branscher behöver några ankare. Travel News två viktigaste är mässan och förstås Grand Travel Award som vi planerar att köra den 10 mars 2023.
***

Ryanairs marknadsdirektör Dara Brady

Nog med självskryt och navelskådande.
I veckan var jag på Arlanda och träffade Ryanairs marknadschef Dara Brady. De planerar att öppna 35 linjer till och från Arlanda. Och planen om fem år är svindlande 225 miljoner resenärer och 600 flygplan. Nästa vecka kommer min podcast-intervju med Dara Brady där han berättar om Ryanairs och flygets framtid. Han tror att den stora konsolideringen som redan skett i USA snart kommer hit.
Jag är inte lika säker. Jag tror att de nationella staterna i EU har satsat för många miljarder i sina egna flygbolag för att se dem krossas av Ryanair, Easyjet och Wizz Air. De senare skulle för övrigt ta över i Norge och satsade stort på inrikesflyg. Men bara några månader senare drog de tillbaka sina trupper och övergav vårt grannland i väst.
Anna Wilson, PA-chef på SAS, sa på vår hearing att i flygbranschen är det normala att det är katastrof. Det har aldrig varit tuffare konkurrens än nu. Så är det alltid och det kommer bara att bli värre.
Ryanair kommer inte att försvinna. Jag tror inte heller att SAS kommer att göra det.
Didrik von Seth berättade att bara fem medlemmar i SRF har gått i konkurs under pandemin. Det är ingenting om vi jämför med den utlovade lavinen av konkurser som många förväntade sig när pandemin gjorde sitt intåg.
Som sagt, alla vill resa och de som säljer resor och reseupplevelser är vana vid uppförsbackar.
***
Jag har också hunnit med några pressträffar och ett panelsamtal i P1:s fina program Plånboken om konsumentskydd. Lyssna gärna här.
Skriver dessa rader på fredag förmiddag, snart är det helg och sedan går vi in i upploppet för Travel News. Inom kort kommer våra toppar och ja, sen är året slut.
Nu avrundar jag årets roligaste jobbvecka.
Ha en skön helg så hörs vi igen på måndag.

5 kommentarer

  1. Anonym: Tack för ett utmärkt arrangemang - så otroligt härligt att se branschen vakna till liv igen! Så mycket uppdämt energi och initiativkraft! Veteranen Svara
  2. Lottie Knutson: Vilken glädje att se branschen samlad igen! Härligt event. Med vänlig hälsning, Lottie Svara
  3. Camilla Hoffman Serrander Travelport: Stort tack för ett otroligt fint arrangerat event och för möjligheten att äntligen få samlas igen! Vilken källa till energi och glädje! Svara
  4. Per Jansson - ACT Group UK: Stort tack för ett utmärkt arrangemang, mycket trevligt att träffa gamla och nya kontakter "live" igen! Per Svara
  5. Jessica Lithén - VisitBritain Nordic: Härligt med live event! Tusen tack för fint ordnat arrangemang som möjliggjorde möten och utbyten som har fått stått tillbaka en längre tid. Extra tacksamma är vi så klart för folkets röst på London i Destination 2022! Svara

Comments

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Våra regler är enkla:Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

5 kommentarer Öppna