Annons:

Fredagskrönikan: Rapport från Matka

Skriver dessa rader i rum 528 på hotell Radisson Red i Helsingfors. Det är första gången jag besöker den globala kedjans röd hotellkoncept och är glatt överraskad. Det är lagom trendigt och ganska mysigt med cool konst på väggarna, trendiga möbler och schysta designböcker på hyllorna. Inte helt olikt hotell Lydmar i Stockholm, fast förstås inte lika personligt uppbyggt kring en hotelldirektör.

Tyvärr dras intrycket ner av servicen i matsalen. Maten får en tvåa i betyg och servicen en etta. Jag blir utskälld för att jag satt mig med min pizza där frukostgästerna ska sitta om tolv timmar. Det är redan uppdukat för dem…

Självfallet förstår jag att den ensamma servitören är stressad när hen ska ta hand om ett stort antal gäster som alla är mer eller mindre insnöade. Igår kom det drygt 20 centimeter snö. Bilar, tåg och flyg är lika hårt drabbade som i Sverige. Jag har inga minnen att det blev ett förlamande kaos i alla transportsystem när snösmockan slog till i Sverige i min barndom, men å andra sidan var antalet flyg och bilar bara hälften av idag. Bara sedan år 2000 har antalet flygplan i luften fördubblats.

”Jag är alltid en smula skeptisk till gastronomi lyfter fram hållbarhet framför hur det smakar”

Befinner mig i vårt östra grannland för att spana in Matka. Den stora resemässan som både vänder sig till B2C och B2B. Idag fredag öppnas portarna för allmänheten och 30 000 besökare väntas till det stora mässområdet under helgen. Precis som det en gång var på TUR-mässan i Göteborg. Den senare kollapsade under sin egen tyngd när stora aktörer hoppade av eftersom kostnaden inte gick att räkna hem. Så kan det bli även här. Jag ser många stora aktörer, men SAS och Nordic Leisure Group är inte på mässgolvet. De senare säljer ändå sina charterresor på nätet till “mässpriser”, de behöver inte vara på Matka för att göra detta enligt kommunikationschefen Claes Pellvik. 

Finland påminner en del om Göteborg när det kommer till reseindustrin. Man vet inte var det offentliga slutar och det privata tar vid. Finska staten äger Finnair som äger den största researrangören Aurinkomatkat. Jag välkomnas av Visit Finlands vd, Helsingfors turistorganisation och Matkas kommunikationschef, de verkar sitta i samma båt. Men det är oklart vem som ror. Matka görs “på uppdrag av Smal” som alltså är den finländska motsvarigheten till Svenska Resebranschföreningen (SRF). Men vem får vinsten…

”Det är med andra ord svårt att förstå att finnar är världens lyckligaste folk, men kanske är ett glatt skratt på väg till galgbacken det enda rätta”

Finsk turism genomgår just nu en mindre kris eftersom både ryska och asiatiska turister lyser med sin frånvaro. De första får inte komma på grund av kriget och de andra kan inte komma hit eftersom Finnair inte får flyga över Ryssland. Vi snackar flera miljarder i uteblivna intäkter.

Dock har finska Lappland fått ihop över en miljon övernattningar i vinter eftersom flygkapaciteten dit är på topp. Tomten drar besökare från hela världen. 

Det tog sex år för världen att inse att Finnland är på första plats på det globala lyckoindexet. Men nu vallfärdar många för att komma hit och träffa världens lyckligaste folk. Sauna är hemligheten, sägs det. Och de tusentals sjöarna. Och den vackra skärgården. Och maten och tomten och…

Vår vänliga och passionerade guide visar runt i den nyrenoverade saluhallen i arbetarstadsdelen Berghäll. Matmarknaden är precis som Östermalmshallen ganska öde alla dagar i veckan utom fredag eftermiddag. Sen äter vi middag på hipsterkrogen Natura som fått en grön stjärna av Michelin. Jag är alltid en smula skeptisk till gastronomi lyfter fram hållbarhet framför hur det smakar. Min längtan efter att vara god är förstås stor, men mitt behov av att njuta är större. Kalla mig gärna en sur gammal gubbe, men det är en del i tidens melodi som jag inte sjunger med i. 

Visit Finlands vd är en smula besviken eftersom landets nuvarande regering drar ner på hennes bidrag. De tillfälliga tre miljonerna euro från EU försvinner snart och då måste man precis som Visit Sweden dra ner på sina utländska kontor. Idag har man kontor i Japan, Kina och USA, men snart är de borta. Före pandemin var turismens del av finska BNP 2,7 procent, idag är man nere i 1,7 procent. 

Det är svårt att förstå detta när jag går runt i den finska sektionen på Matka. Den är enorm och i varje monter står människor som både kan sitt ämne väldigt väl och vet hur man säljer det. 

På en pressresa som denna får man kontakt med människor från olika delar av världen. Rädslan för kriget är påtaglig både i Finland och de baltiska staterna. I de senare snackar man inte om kriget kommer utan när. Att Ryssland skulle nöja sig med Ukraina är det ingen som tror. Det är med andra ord svårt att förstå att finnar är världens lyckligaste folk, men kanske är ett glatt skratt på väg till galgbacken det enda rätta.

Om några timmar flyger jag tillbaka över Östersjön och nästa vecka är jag på plats på redaktionen hela veckan. Det ska bli riktigt skönt att bara vara hemma några veckor fram till Grand Travel Award den 15 februari. 

Det nya året på Travel News har börjat lysande. Vi har redan sålt in mer än en fjärdedel av vår annonsbudget i mitten av januari. Med sånt intresse för vår produkt kan man unna sig en riktigt skön helg. Vi hörs igen på måndag.  

2 kommentarer

  1. Dave: Det heter ”finländare”, inte finnar. det har DU i rumpan Svara
    • Travel News: Det ska jag tänka på nästa gång... Svara

Comments

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Våra regler är enkla:Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

2 kommentarer Öppna
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024