Annons:

Sköna maj, PR-skola, golfdebut, Norwegians gnäll och billig öl på flygplatsen

Maj 2018. MAJ 2018! SKÖNA, UNDERBARA, LJUVLIGA MAJ ÅR 2018. Det är en månad vi kommer att minnas hela våra liv. De magiska 31 dagarna i maj 2018. Månaden då solen sken från morgon till kväll varenda dag. Månaden då vi badade i havet och sjöar utan att frysa ihjäl. Månaden då vi alla blev bruna som pepparkakor och gick runt i kläder så tunna att vi nästan var nakna. Det sägs att 27 grader är den perfekta temperaturen. En grad upp kan vi inte längre arbeta, bara dricka rosevin under ett parasoll och prata om allt kul som ska hända i sommar. Som händer just nu. En sommarmånad i maj är en Guds nåd. Det är en bonus, eftersom när det är fint väder i juni så vet vi att det bara några dagar kvar till midsommar och då vänder det och dagarna blir kortare och så är vi snart där i höstvindar och vintermörker. Det är grottan som kallar på oss från mitten av juni, snart är det dags att gå ide. En sommarmånad i maj är som att vinna på Lotto. Ingen ångest vid månadsskiftet, bara en underbar lika ljuvlig månad till som vi idag går in i. Jag är fylld av tacksamhet.

***

70 golfare från resebranschen deltog i Travel News Trophy på Vallentuna Golfklubb. Foto: Per Johnsson

I tisdags var en historisk dag. Åtminstone för mig. Travel News arrangerade sin årliga golftävling och jag fick för första gången i mitt liv besöka en golfbana. Jag har förstått genom vänner att golf är inget för mig. För det första avskyr jag allt som tar längre tid än 60 minuter. Ingenting är kul timme efter timme. Jag har uselt bollsinne. Bollen gör ALDRIG som jag vill. Ju större boll desto lättare, men i golf är bollarna som möss. I likhet med möss tycks de små jävlarna försvinna lika snabbt som man säger ordet sving. Och när detta händer får man inte bli arg. Då ska man “uppföra” sig på banan. Hela poängen med idrott är ju att man äntligen ska få leva ut sin inre grottmänniska. Ja, ja. Travel News Trophy By Stalldalen Åland var i alla fall en trevlig dag i solen och de andra deltagarna verkade ha en helt annan bild av golf än jag har. Även de som kom sist verkade glada eftersom de fanns rikligt med priser även till dem. Jag är en sjukt dålig förlorare. Jag vill ju vinna.

***

De tre vinnande lagen får spela igen hos vår sponsor på Åland och sen blir en ensam vinnare som får ta över den fina vandringspokalen. Om man inte ser golf som en tävling på blodigt allvar utan ett sätt att umgås och lära känna nya och gamla affärskontakter så finns det en poäng. Tyvärr tror jag att det dröjer ett år till nästa gång jag besöker en golfbana. Men jag lärde känna flera nya människor i branschen och beundra vår tävlingsledare Andreas Näsman som lyckades hålla alla inklusive mig på strålande humör.

***

Pressträffar går jag på flera i veckan. Dessa arrangeras av PR-byråer och de har alla en sak gemensamt. De som arbetar med PR har ingen aning om hur det är att jobba på en tidning. Låt mig ta ett exempel. SJ har enligt sin hemsida åtta PR-människor. Jag arbetar ensam med att fylla Travel News med innehåll. Det innebär att tid är en bristvara. En pressträff som håller på i flera timmar utan att något intressant sägs är sjukt jobbig. Det spelar ingen roll att det bjuds på fantastisk lunch, att lägga tre timmar på att titta på karta och få information om några hotell som man kan googla på nätet är slöseri med tid. Det värsta är att aldrig veta från början hur mycket tid som ska gå åt. I min värld är en lunch högst 60 minuter. På denna tid vill jag ha all information som är värd att veta. Eftersom Travel News är en affärstidning vill jag förstå var pengarna blir av. Vad kostar maten vi äter? Vad har renoveringen av ert nya kök kostat? Jag har varit på så många pressträffar för krogar utan att det finns en färdig meny med priser. När jag ber om detta tittar PR-människan i taket och himlar med ögonen. Ett av Ingvar Kamprads stora mantra var att allt på IKEA ska ha en prislapp. Här har PR-människorna lite att lära. Det andra är att vara tydliga med schemat. Det viktigaste av allt är att börja i tid. Det lärde jag mig av DN:s chefredaktör Joachim Berner 1999. JB började alltid i tid och de som kom för sent fick skylla sig själva att de missade början på mötet. Slösa aldrig med andra människors tid.

***

Norwegian Breakaway är ett av totalt fem Norwegian Cruise Line-fartyg som kryssar i Europa i sommar.

På golfbanan fick jag lära mig en viktig sak. Det heter fartyg inte färja. Att kalla en kryssningsbåt för en färja är värre än att svära i kyrkan. Det gjorde jag förstås i min artikel om fördomarna som hotar kryssningindustrins expansion. Det är nu ändrat och KOMMER ALDRIG NÅGONSIN MER ATT UPPREPAS.

***

Jag måste säga att jag tycker det är lite löjligt av Norwegian att skylla på flygskatten när man lägger ner linjer till USA. Jag är emot flygskatten eftersom den inte gör ett dyft för miljön. Jag kan förstå att Nextjets konkurs kan kopplas till flygskattens införande, men Nextjet var en liten myra. Norwegian är en elefant.

***

I veckan skickade Swedavia ut en lista på vad barnmaten kostar på deras flygplatser. Inte oväntat var Max och McDonalds de mest prisvärda. Jag är mer intresserad om det går att få en starköl för under 75 kronor på någon av statens flygplatser. Jag har aldrig varit med om detta. Jag utför denna test av flygplatsen varje gång mitt plan är försenat. Har du hittat en flygplats som serverar öl för en bit under hundralappen så mejla mig så kan vi publicera resebranschens viktigaste topplista.

***

När du läser detta sitter jag på ett flygplan till London för att fira kryssningsbolaget Silver Seas tioårsjubileum. Det är första gången jag är på en kryssningsfärja, jag menar förstås fartyg. Det blir förstås en rapport i nästa fredagskrönika.

***

Ha det skönt i solen så hörs vi igen på måndag.   

 

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024