Annons:

Här är Årets 25 bästa resmål

Klassiker som Mallorca blandas med exotiska resmål som Tasmanien. Travel News systertidning Vagabond listar 2015 års 25 hetaste resmål.

1. Årets resmål: Istanbul – Myller i två världsdelar
Ingen annan stad i världen ger möjligheten att med en kvarts taxiresa ta sig från en världsdel till en annan. Men Istanbul med sitt läge vid Bosporen ger dig möjlighet att vandra mellan moskéer, kristna kyrkor och gå på Grand Bazaar. Fantastisk matkultur, myllrande mångfald och dynamiska kontraster gör staden till ett så spännande resmål.

Vagabonds redaktör Per J Anderssons bästa tips är: ”Ta eftermiddagsbåten över sundet till Üsküdar på den asiatiska sidan och gå på någon av de otaliga studentpubarna och rockklubbarna i kvarteren strax bortom färjekajen. Blir det sent och du missar sista båten tillbaka tar du taxi för en spottstyver, åker på den höga Bosporenbron och njuter av de glittrande ljusen från Europas och Asiens häftigaste stad.”

Bäst tid att åka: Mars–december.

Så tar du dig hit: Direktflyg från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn.

Läs varför Turkiska Turistbyrån tycker förstaplatsen var självklar.

 

2. Årets weekendresmål: Málaga – Liten stad, mycket puls
Gränderna vindlar sig fram genom gamla stan, där livfulla tapasbarer och krogar med uppsluppet folkliv liksom rinner ut på gatorna. Stan är behändig med gångavstånd mellan det mesta. En sevärdhet är hamnområdet Muelle Uno, och för den som vill bada finns stranden Playa las Acacias. Málaga är dessutom Picassos hemstad så den kulturintresserade kan besöka museet som är tillägnat honom, eller stadens filmfestival som går i mars varje år.

Bäst tid att åka: September–juni.

Så tar du dig hit: Med billigt nonstopflyg från flera olika flygplatser i Skandinavien.

 

3. Årets naturresmål: Nordöstra Indien – Djungelboken på riktigt
Jordens nordligaste tropiska djungel ligger i nordöstra Indien. Nu vill Indien locka dit turister så efter många år med reserestriktioner har området öppnats. I området strosar enhornade noshörningar och tigrar, där finns teodlingar och buddistkloster liksom skidbackar och fler än 500 sorters orkidéer.

Vagabonds redaktör Per J Anderssons bästa tips är Kaziranga nationalpark: ”Vid Brahmaputra­floden i Assam ligger Kaziranga med fler än 1 000 noshörningar, plus indiska elefanter, bengaliska tigrar, leoparder, vildsvin, schakaler, pytonormar och vattenbufflar.”

Bäst tid att åka: Oktober–mars (för ­Arunachal Pradesh även april–maj).

Så tar du dig hit: Flyg via New Delhi till ­Guwahati i Assam. Därefter tåg, buss eller bil med guide beroende på vart du ska.

 

4. Årets äventyr: Tasmanien, Australien – Den sanna vildmarken
Tasmanien kan både vara kargt och dramatiskt, där finns vilda forsar, lodräta klippor och hemliga vattenfall. Ibland är det mjukt och böljande, med sköna sandstränder och lummiga skogar. Stora delar av ön kan bara nås till fots eller ses från luften så det är verkligen vildmark i ordets sanna bemärkelse. Ön är som gjord för vandring, forsränning, cykling, klättring och havskajakpaddling.

Bäst tid att åka: Sommaren (december–mars) är populärast men hösten (april och maj) är ofta vacker.

Så tar du dig hit: Flyg till Sydney eller Melbourne och därifrån vidare till Hobart eller Launceston.

 

5. Årets charterresmål: Mallorca – Charterns vagga
Det första svenska charterplanet landade i Palma de Mallorca 1955, med 26 turister. Resan tog 24 timmar med mellanlandningar i Göteborg, Malmö, Stuttgart och Marseille. Nu 60 år senare lockas tusentals svenskar varje år av milt klimat, fina stränder och numera även kort flygtid.

Ön har uppfunnit sig själv på nytt. Fasaderna har putsats, gatorna snyggats till, nya hotell byggts och de gamla stylats om. Vid sidan av stränder, klippor och söta konstnärsbyar finns såväl trendiga restauranger, märkesbutiker som ett schyst nattliv.

Vagabonds redaktionschef Barbro Janson Lundkvists bästa tips är att vandra i Tramuntana:

”Mallorcas myndigheter har börjat satsa på vandringsturism. I bergskedjan Tramuntana finns nu miltals av uppmärkta leder som vindlar längs sluttningarna mellan olivträden. Boka gärna en guide, då vågar du ge dig längre ut i vildmarken. Och ta sikte på en refugi, en sorts vandrarhem där man kan bli serverad en bit mat.”

Bäst tid att åka: Maj och september, då de stora massorna uteblir, men vädret är skönt medelhavsvarmt.

Så tar du dig hit: Direktflyg.

 

Bästa resmålen platserna 6-25

6. Mykonos, Grekland

7. San Francisco, USA

8. San Sebastian, Spanien

9. Wien, Österrike

10. Transsylvanien, Rumänien

11. Hokkaido, Japan

12. Uruguays Riviera

13. Singapore

14. Curaçao

15. Wellington, Nya Zeeland

16. Svalbard, Norge

17. Fez, Marocko

18. Yogyakarta, Indonesien

19. Kraków, Polen

20. Maldiverna

21. Namibia

22. Filippinerna

23. Makedonien

24. Rio de Janeiro, Brasilien

25. Kerala, Indien

Läs också: Därför är det viktigt med listplaceringar.

Läs mer om listan i Vagabond.

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024