Annons:

USA struntar i Stockholm

Hoppas du fortfarande att de amerikanska flygbolagen snart ska återvända till Arlanda?Glöm det!

– Det finns ingen som helst diskussion bland de stora amerikanska bolagen om att återuppta flygningarna till Skandinavien. De är fullt upptagna med att försöka lösa sina ekonomiska problem på hemmamarknaden.
Det säger Carsten Schaeffer från New York, chef för Lufthansas allianssamarbeten i USA.
Kort efter attentaten den 11 september drog sig American Airlines och Delta Airlines tillbaka från Skandinavien*. De var de enda amerikanska bolagen med direktflygningar till Arlanda. Enligt många hade amerikanerna bara väntat på rätt tillfälle att få lämna Sverige. Höga dollarutgifter i kombination med pressade inkomster, dels beroende på SAS konkurrerande priser, dels på grund av den svenska kronans låga värde, försvårade möjligheten till lönsamhet på Sverigemarknaden.
Tidigare i sommar ryktades det om att Delta hade planer på att återuppta de skandinaviska flygningarna. I slutet av september träffade Deltarepresentanter svenska resebyråföreträdare.
– Här i USA är det ingen som talar om den skandinaviska marknaden. Överhuvudtaget betyder flygningarna över Atlanten mindre för de amerikanska flygbolagen än man kan tro. De har bara 9 procent av den marknaden, säger Carsten Schaeffer.
De amerikanska jättarna har istället löst flygningarna genom codesharing eller allianssamarbeten med europeiska bolag. Anders Guldfors på Kleins Resebureau är luttrad:
– Vi får inte hit några amerikanska flygbolag förrän vi gått över till euro, säger han.
ULF WALLIN
*Tidigare har även TWA och Northwest flugit till Stockholm.

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024