Annons:

Revisorer kritiserar SAS redovisning

SAS får kritik för sin redovisning av revisionsfirman KPMG. När nya redovisningsegler, IFRS, infördes lyfte bolaget sitt kapital med drygt 1,6 miljarder kronor. Revisorerna efterlyser nu besked om när värdeförändringen på de lån som gjorts kommer att redovisas i resultaträkningen.

Det är SAS dollarlån till köp av flygplan som skapat miljardposten.
Med tidigare regler har lånen värderats till ursprunglig valutakurs då de säkrat innehavet av flygplan.
– Istället för att boka värdeförändringen mot balanserade vinstmedel har SAS redovisat värdeförändringen på lånen som en kassaflödessäkring. Enligt reglerna måste en sådan post förr eller senare föras till resultaträkningen. När kommer det att ske? Undrar KPMG-konsulten Camilla Wideroth, enligt DI.
SAS hävdar att de 1,6 miljarder kronorna i takt med att flygplanen säljs kommer in i resultaträkningen och tillbakavisar redovisningskritiken.
– Vi har redovisat detta i enlighet med praxis hos flygbolagen och i samråd med vår revisor, säger Sture Stölen, ansvarig för investerarrelationer på SAS, till DI.
KPMG är dock inte nöjda med beskedet utan vill veta tidpunkten när flygplanen kommer att säljas.
Fondkommissionären Carnegies flyganalytiker Lars Topholm menar att redovisningsfrågan inte har någon större betydelse för SAS-aktien då den inte påverkar kassaflödet. Den innebär visserligen en osäkerhet när prognosen för framtida resultat ska göras, men det finns andra osäkra moment som är viktigare, säger han enligt DI.

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024