Annons:

Viking Line varnas av Jämo

Viking Line varnas av Jämställdhetsombudsmannen eftersom rederiet fortsätter ha skilda åldersgränser för män och kvinnor ombord på sina kryssningar trots att det är förbjudet.

Enligt den nya lag om förbud mot könsdiskriminering som trädde i kraft den första juli, förbjuds skilda åldersgränser för kunder som köper en vara eller tjänst av ett företag. Trots detta har Viking Line kvar sin gräns på 20 år för kvinnor och 23 år för män, på flera av sina kryssningar, då det skapar en jämnare könsfördelning.
– Vi har en stor mängd folk som vi transporterar och flera restauranger med utskänkningstillstånd. Ett väldigt bra sätt att förebygga bråk, skadegörelser och liknande är att ha en jämnare könsfördelning ombord, säger Jan Hanses, direktör för Viking Lines juridiska avdelning, till SvD.
Enligt Hanses stöds rederiets åldersgränser av ett undantag i lagen. Där står att undantag kan motiveras av ett berättigat mål och om de medel som används är lämpliga och nödvändiga för att uppnå det. Ett fartyg kan inte jämföras med en nöjeslokal på land, bland annat för att polis inte kan tillkallas, menar Viking Line.
Jämo-juristen Annika Höög menar dock att det är tveksamt om Viking Lines fall kan rymmas in i undantaget i lagen.
Jämo har i flera brev informerat rederiet om den nya lagen sedan en anmälan gjordes i början av juli. Eftersom anmälaren inte själv utsatts för diskriminering kan dock inte Jämo gå vidare med fallet.
Såväl Stena Line som Silja Line har samma åldersgräns för män och kvinnor på sina kryssningar och enligt Stena Lines linjechef Charlotte Ljunggren, har rederiet inte haft några bekymmer med detta, skriver SvD.

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024