Annons:

Ryanair stämmer europeiska resebyråer

Ryanair, som stämt den spanska internetresebyrån Atrapalo för att ha använt sig av flygbolagets webbplats och sålt biljetter utan tillåtelse, förlorade i januari målet i spansk domstol.

I domslutet konstaterades att resebyrån som auktoriserad agent har rätt att sälja flygbolagets biljetter och att detta inte lidit någon skada genom resebyråns agerande. 
– Detta är bara ett av fem pågående rättsfall mellan Ryanair och europeiska resebyråer. Utgången i domsluten varierar, men i samtliga fall har domarna överklagats, säger Tomas G Olsson, vd för Svenska Resebyråföreningen.
Ryanair har under det senaste året försökt att hindra resebyråer att sälja flygbolagets biljetter. På webbplatsen jämför flygbolaget resebyråernas beteende med nedladdning av musik och videor från internet och säger sig vilja ”försvara kunderna mot överdrivna avgifter från resebyråerna”.
Främst riktar sig flygbolaget mot resebyråer som använder sig av så kallad screenscaping. Det innebär att resebyrån hämtar all information om priser och avgångar från Ryanairs webbplats och lägger på sin egen webbplats.  Flygbolaget har även i brev till resebyråer i flera europeiska länder hotat med rättsliga åtgärder om resebyråerna inte slutar att sälja flygbolagets biljetter.
– Ryanair har till och med hotat med att avboka biljetter som säljs av resebyråer, men vad vi känner till har det inte skett än, säger Tomas G Olsson.
Han menar att problemet är större i övriga Europa än i Sverige. Här säljs en relativt liten del av lågprisbolagets biljetter via resebyråer jämfört med i länder som Tyskland, Frankrike och Spanien.
– Dock märker även svenska resebyråer av att flygbolaget är ovilligt inställda till resebyråer. Det är inte ovanligt att de slänger på luren när de hör att en resebyråanställd ringer.
KARIN STARKMAN AHLSTEDT

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024