Annons:

Sverigeflyg inleder Stockholmsflirt

Sverigeflyg, som äger sju regionala flygaktörer med Gotlandsflyg i spetsen, är för okända i Stockholm. Därför ska just samlingsnamnet Sverigeflyg marknadsföras där och i Mälarregionen för att locka fler affärsresenärer ombord. Det är en konsekvens av beslutet att spola den ursprungliga uppstickarstrategin att ligga runt 25 procents marknadsandel och pressa SAS eller Skyways till lägre priser på respektive linje.

– Vi har velat vara ”a pain in the ass” och då har det räckt att hämta resenärer från våra hemmamarknader. Men kundtrycket är så stort att vi i dag ligger i snitt på 48 procents marknadsandel och vill vi ligga runt 50 procent på alla linjer behöver vi fler resenärer från Mälardalen och Stockholm, säger Sverigeflygs vd Michael Juniwik.
Fler resenärer betyder större plan, vilket ger lägre snittkostnader och biljettpriser. Men monopol vill Sverigeflyg inte ha.
– Det gynnar inte regionerna, eftersom vi inte har någon distribution via GDS:er och inte flyger till Arlanda utan Bromma, säger Michael Juniwik.
Förutom nya inrikeslinjen till Östersund har den första heldans-ka linjen startat – Bornholm–Köpenhamn.
Det danska dotterbolaget Wings of Bornholm ägs till 45 procent av bornholmska företagare. Just nu råder fullskaligt priskrig med Cimber Air.
– Det är kul, lite som när Skyways försökte priskriga ihjäl Gotlandsflyg för åtta år sedan. Nu testar vi lojaliteten hos bornholmarna som velat ha fler än ett flygbolag på ön.
Charter i mindre skala (som Gotland–Riga och Ängeholm–Berlin) planeras till sommaren och eventuellt startas då även konkurrerande färjetrafik till Gotland. Ett av hindren är dock att hamnen i Visby är full. Det finns en andra hamn, men den kräver rejäl upprustning.
– Färjetrafiken är den trånga sektorn för turismen på Gotland. Vi klarar betydligt fler turister på ön, så nu måste politikerna välja väg, säger Juniwik.
KATARINA MYRBERG

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024