Annons:

Toppchefer får gå när SAS skrotar landsstrukturen

Toppchefer försvinner på löpande band från SAS när flygbolaget går tillbaka till en gemensam produktionsenhet och kommersiell enhet som omfattar alla tre länderna. Sverigechef Peter Viinapuu, koncernens kommunikationsdirektör Claus Sonberg, kommersielle direktören Lars Sandahl och Marie-Louise Kjellström, ansvarig för global corporate sales, är några av dem som slutar.

För Peter Viinapuu, som arbetat 26 år i SAS, är avhoppet en direkt konsekvens av att de tre produktionsenheterna i Sverige, Danmark och Norge slås ihop. Chefsjobbet med ansvar för all flygande personal inom SAS gick till Flemming Jensen, som varit Danmarkschef.
– Jag blev erbjuden ett annat jobb inom koncernen, men väljer i stället att ta steget att pröva mina vingar utanför SAS. Det känns bra och jag är inte bitter, säger han till Travel News.
Claus Sonbergs tjänst som kommunikationsdirektör försvinner när funktionen läggs över på HR-direktören Henriette Fenger Ellekrog. Marie-Louise Kjellström går till ett jobb som vd på Grand och Lars Sandahl blir CCO på tjänsteföretaget ISS. Dessa avhopp kom strax innan beskedet om en ny omorganisation där ytterligare 650–700 heltidstjänster ska bort.
– Vi förenklar organisationen och skapar en struktur som bygger på funktion, inte geografi. Det betyder förändringar för alla inom koncernen, från toppnivå och neråt, säger Elisabeth Manzi, presschef på SAS.
Det är dock endast det nya toppskiktet av chefer som är utsedda. Arbetet att bemanna alla övriga poster nere i de nya organisationerna, pågår under hela mars.
Chef för den kommersiella enheten blir Robin Kamark, tidigare högste ansvarig för marknad och försäljning. Nu övertar han även ansvaret för produkter och nätverk, som tidigare låg under Lars Sandahl. Viktiga nyckelpersoner under Kamark kommer att ha övergripande ansvar för exempelvis företagsförsäljning och privatreseförsäljning för alla tre länder, inte en för varje land som tidigare.
– Det ska gå snabbare från idé till kläckning i det kommersiella arbetet genom att vi slipper koordinering mellan länderna. Det är sunt förnuft att jobba som vi ska göra nu, säger Robin Kamark.
Vad innebär det att många chefer tvingas gå?
– Det är nödvändigt med tanke på SAS situation och det kommer inte att råda brist på kompetenta medarbetare.
KATARINA MYRBERG

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024