Annons:

Flygplatser stängda i södra Sverige

Flygplatserna i södra Sverige håller återigen stängt sedan askmolnet ändrat riktning och dragit sig söderut igen.

Under onsdagen såg prognosen för askmolnet ut att förbättras och många flygplatser i Europa kunde hålla öppet som vanligt. Men under onsdagskvällen försämrades läget för flygplatserna i Sverige och nu har många fått stänga igen.
Flygplatserna i Malmö, Göteborg, Helsingborg, Ängelholm och Jönköping stängdes tidigt på torsdagsmorgonen. Även luftrummet över Dalsland, Värmland, Dalarna, Härjedalen, Jämtland och kusten Sundsvall-Umeå är stängt, rapporterar Luftfartsverket.
Arlanda, Bromma och Skavsta kan dock fortfarande hålla öppet.
Ving beräknar att dagens flygningar kommer att genomföras som planerat och att flygtrafiken under fredagen ska återgå till det normala. Detta förutsätter att de prognoser som finns för askmolnet i nuläget håller.
Även Apollo planerar flygningar under dagen och planerar att flyga som normalt under fredagen. Idag planeras följande avgångar:
Göteborg – Hurghada
Göteborg via Malmö – Heraklion
Köpenhamn – Fuerteventura
Arlanda – Mexico
Det förutsätter att flygplatserna i Göteborg och Malmö öppnar igen.
 
Många flygbolag har kritiserat stängningen av luftrummen och menar att besluten inte föregåtts av ordentliga tester och utvärderingar. Under måndagen genomförde den europeiska flygplanstillverkaren Airbus testflygningar. Under fyra timmar testflög man en A380 över franskt luftrum. Även en A340-600 testflögs över franskt och tyskt luftrum i cirka fem timmar. Ingen av testflygningarna ska ha visat på något onormalt och inga skador på planen upptäcktes.
 
Den internationella flygtransportmyndigheten IATA har beräknat att vulkanutbrottet kostat flygbolagen totalt 12 miljarder kronor och att 1,2 miljoner passagerare om dagen har drabbats. Det gör att vulkanutbrottet gett värre effekter för flygindustrin än vad attacken mot World Trade Center 2001 gjorde.
 
IATA:s generaldirektör Giovanni Bisignani sa på en presskonferens i Berlin att han trodde att det skulle ta flygindustrin åtminstone tre år att återhämta sig från vulkankrisen.

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024