Annons:

Kraftigt uppåt för svenskt flyg

LFV skriver upp sin prognos för i år – både antalet flygningar och passagerare ökar kraftigt.

Trafiken i det svenska luftrummet har ökat kraftigt under årets första månader och nu skriver LFV upp sin prognos för helåret, rapporterar Ekot.
– Det är den underliggande ekonomiska tillväxten som är den största bidragande faktorn naturligtvis. Sen har du ett ökat behov både från näringsliv och privatpersoner att ta sig till affärsrelationer och till olika typer av semesterresor. Det är det som avspeglar sig i tilltron till flyget, säger Lars Ahlm, omvärldsanalytiker på Luftfartsverket, till Ekot.
 
Den tidigare prognosen för helåret 2011 var en ökning på 2,7 procent, mätt i antal starter, landningar och överflygningar i Sverige. Enligt de nya beräkningarna kommer antalet flygrörelser att uppgå till 680 000 i år, vilket är en ökning med 4,5 procent jämfört med i fjol. Samtidigt räknar Transportstyrelsen med att de svenska flygplatserna kommer att slå passagerarrekord med 17,9 miljoner resande, enligt SvD.
 
LFV bedömer dock att det kommer att dröja ett par år till innan flyget når toppnivåerna från 2008, även om antalet passagerare ökar. Det beror på att flygbolagen sätter in större plan och att antalet flygrörelser alltså inte ökar i samma takt som passagerarantalet.
– Om den här revideringen slår in är det fortfarande en ganska bra bit kvar. Vi räknar inte med att passera all time high för svenskt luftrum förrän 2014, som det ser ut just nu, säger Lars Ahlm.

Kommentarer är stängda.

Flygtaxis Support söker nya medarbetare
Sista ansökningsdag:
4 juni 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Area Sales Manager till Stockholm
Sista ansökningsdag:
5 juni 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024