Annons:

Udda växter och djur kring Arlandas landningsbanor

Ny upptäckt av ett rikt utbud av djur och natur kring landningsbanorna på Arlanda

Flygplatsen har en konserverande verkan på sin omgivning. Vid en inventering 2012 upptäcktes 426 olika arter av växter och djur bara kring Arlandas start- och landningsbanor. Marken gödslas aldrig och gräset klipps ofta, vilket gör att den ursprungliga ängsmarken bevaras. Hela 14 stycken arter är rödlistade av ArtDatabanken. Naturens biologiska mångfald har lett till ett samarbete mellan Swedavia, ArtDatabanken och Världsnaturfonden, WWF.

– Markerna runt flygplatsen är ett viktigt kulturarv och en biologisk guldgruva. Vi välkomnar fler att komma på besök och uppleva denna unika miljö. Det finns också en utställning i Sky City om naturen kring Arlanda, som är gjord i samarbete med ArtDatabanken och Världsnaturfonden, säger Lena Rökaas, stf flygplatsdirektör Stockholm Arlanda Airport.

Den som vill studera naturen kan följa den fyra kilometer långa naturled som går runt den närliggande Halmsjön. Där finns de sällsynta blomsterarterna fältgentianan och finnögontrösten, som båda blommar i augusti. På Arlanda finns också den rödlistade fjärilen bastardsvärmare.

 

 

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024
Area Sales Manager till Stockholm
Sista ansökningsdag:
5 juni 2024
Flygtaxis Support söker nya medarbetare
Sista ansökningsdag:
4 juni 2024