Annons:

Lufthansa åter öppna för att köpa SAS

SAS vd Rickard Gustafsons insats för att rädda flygbolaget har imponerat på Lufthansa.

– Rickard Gustafson har verkligen gjort ett imponerande jobb. De har förbättrat mycket i bolaget. Det gör att vi kanske återigen kan tänka oss att titta på om ett förvärv skulle kunna vara möjligt, säger Lufthansas avgående vd Christoph Franz till SvD Näringsliv på en presskonferens i Frankfurt.

Lufthansa och SAS har fört en diskussion om uppköp under många år och de tillhör samma allians, Star Alliance. SAS krispaket förra hösten och satsningen på att rädda SAS från konkurs har varit lyckosam och det har gjort att Lufthansa har fått upp ögonen för SAS igen. För några år sedan verkade en affär vara nära, men det sprack enligt utsago på att SAS ekonomi var för dålig, pensionsavtal och andra förmåner för dyrbara och Lufthansa backade ur. Men nu har SAS redan sålt det norska flygbolaget Widerøe och förhandlar även om att sälja ut hela markverksamheten med 5 000 anställda till Swissport. Detta skulle göra att Lufthansa skulle ha ännu lättare att köpa SAS.

– Det har redan skett en konsolidering på den europeiska marknaden och de kommande fyra till fem åren får vi se en ytterligare konsolidering. Hur den fortsätter beror förstås mycket på hur den finansiella situationen utvecklas. Den senaste tiden har vi sett hur SAS börskurs har stärkts, säger Christoph Franz till SvD Näringsliv.

Om affären blir av är ännu väldigt oklart och oavsett lär det bli en lång och utdragen process.

 

 

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024