Annons:

Björn Kjos vädjan till Obama

Igår höll Norwegians vd Björn Kjos ett tal i Washington för det amerikanska transportdepartementet (DOT) för att be dem ge ett permanent flygtillstånd till Norwegians irländska dotterbolag Norwegian Air International (NAI).

Norwegians dotterbolag NAI har sitt säte på Irland och fick Europeiskt drifttillstånd i februari men i september beslutade DOT att avslå en ansökan om ett tillfälligt flygtillstånd till USA, ett beslut som välkomnades av både svenska och amerikanska fackföreningar som ställer sig kritiska till att bolaget använder sig av personal som kommer utanför EU och USA.

Att NAI:s ansökan har motverkats är något som beror på en rädsla för konkurrens menar Norwegian och igår så pläderade flygbolagets vd för sin sak inför DOT.  Förhoppningen är att Norwegian Air International ska beviljas ett permanent flygtillstånd till landet via en EU-licens.  

– Vi gör precis det som Obama-administrationen vill: Skapar amerikanska arbetsplatser, tar turister till USA och ger amerikanerna billiga flygbiljetter. Den transatlantiska marknaden har alltför länge dominerats av allianser som fått styra marknaden med höga priser och begränsade valmöjligheter, sa Kjos i ett pressmeddelande inför talet.

Väl på plats på International Aviation Club där talet hölls gick Kjos hårt ut för att avfärda kritiken och för att vinna gehör. Han sa bland annat att valet på att basera NAI på Irland inte hade något som helst att göra med låga arbetskostnader eller arbetslagstiftning.

– Jag undersökte inte ens arbetsmarknadslagarna i Irland när jag startade upp bolaget där, sa han enligt nätpublikationen ATW.

Han upprepade också flera gånger att valet föll på Irland på grund av att Norge är för isolerat för att fungera som en global bas för långdistansflygningar.

– Jag kan inte driva en verksamhet med 787:or (Dreamlinerplan) från Oslo. Det är därför jag behöveren EU-licens, Vi behöver ett fotfäste inom EU. Jag behöver tillgång till alla städer i Europa.

Vidare sa han:

– Jag lovar er en sak: Vi kommer att ge er låga priser över Atlanten. Just nu domineras den transatlantiska marknaden av tre allianser. Och gissa vilka som försöker stoppa oss.

Artikeln har uppdaterats. Källa: ATWonline /Norwegian

Kommentarer är stängda.