Annons:

Arlanda redo för gräddfil till USA

Sverige kan bli först i Skandinavien med amerikansk gränskontroll redan vid avgången i stället för på plats i USA. Arlanda flygplats hoppas därmed kunna bli ett viktigare nav för flygresor till USA.

Regeringen har tagit beslut om att undersöka möjligheten vidare, enligt ett pressmeddelande från flygplatsägaren Swedavia och näringsdepartementet.

– Ett införande av preclearance skulle spara tid och pengar för såväl svenska som amerikanska företag, skriver näringsminister Mikael Damberg (S) i pressmeddelandet.

Beskedet innebär att Sverige kan bli det andra landet i Europa, efter Irland, där gränskontroll av resenärer från Sverige till USA sker redan vid avresan. Idag reser nära 500 000 resenärer per år från Sverige till olika destinationer i USA, rapporterar TT.

­– US preclearance förenklar resandet från Sverige till USA och skapar förutsättningar för en förbättrad svenskt tillgänglighet. Samtidigt som vi inväntar ett slutligt besked integreras nu detta i utvecklingsplanerna för Stockholm Arlanda Airport med riktning mot att bli den ledande flygplatsen i Skandinavien, säger Torborg Chetkovich, koncernchef Swedavia.

Om Swedavia får klartecken, vilket krävs från både svenska och amerikanska myndigheter, beräknas det ta två år att bygga upp verksamheten.

Kommentarer är stängda.

Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024