Annons:

Flera inställda SAS-flyg – trots reservplan

Förra året fick SAS ett extra långdistansflygplan till flottan som ska fungera som reservplan. Men det kan inte täcka alla vägar och passagerarna måste fortfarande leva med inställda flygningar och förseningar.

I sommar har SAS-resenärer tvingas leva med förseningar och inställda långdistansflyg, som i huvudsak beror på tekniska problem bolagets A330 och A340. 

Under de senaste 30 dagarna har SAS ställt in 20 interkontinentala flygningar. I lördags tvingades ett flygplan från Chicago till Stockholm att vända på grund av tekniska problem. Dessutom hade ett annat plan tidigare i sommar motorproblem, där det tog en vecka att få och ersätta delar. Ytterligare ett har haft problem med klaffarna på vingarna och har också stått på marken ett par dagar, skriver Check-in.dk

– Det är mycket olyckligt för SAS med alla dessa inställda flyg och långa förseningar. Det är tyvärr ett återkommande sommarproblem. Är det bara ett plan av våra A330:or eller A340:or som står still får vi omedelbart allvarliga konsekvenser på annat håll. Synd för våra passagerare i synnerhet, men också en skam för SAS, säger en SAS-anställd, enligt Check-in.dk. 

Men på SAS slår man tillbaka den interna kritiken.

– Jag håller inte med om detta. Det är sant att vi hade en dålig start på sommaren, och det var bekymmersamt. Men jag tror inte att det skadar vårt rykte, säger SAS danska presschef Trine Kromann-Mikkelsen. 

I början av förra sommaren satte SAS in ett extraflyg, som tidigare hade tillhört LAN Airlines i Chile. Flygplanet var tänkt att fungera som ett reservplan på långdistansflygningar, för att undvika förseningar och inställda avgångar under högsäsong där beläggningen ofta ligger på 90 procent eller mer. Men flygplanet ingår i det ordinarie trafikprogrammet.

– Reservplanet kan inte användas på samtliga linjer. Det är viktigare att det ingår i vår tidtabell, för att andra flygplan sedan kan fungera som reservflygplan. Vi kan då omdisponera och plocka ut reservkapacitet, säger Trine Kromann-Mikkelsen. 

Uppskattningsvis rör det sig om 5000 passagerare som den senaste månaden har drabbats av inställda eller försenade flyg på SAS långdistansrutter.

Kommentarer är stängda.

Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024