Annons:

Annons:

Apollo presenterar resetrenderna 2019

Livsstil och fritidsintressen styr i allt större utsträckning var resan går. Även valet av hotell får en större betydelse och svenskarna söker efter personliga boenden som tilltalar den egna livsstilen. Nu presenterar Apollo i ett pressmeddelande några av årets utmärkande restrender.

Ökat intresse för hållbart resande

I Sverige syns i år ett ökat intresse för hållbart resande, allt fler efterfrågar och bokar Apollos miljöcertifierade hotell, miljöeffektiva flyglösningar och önskar klimatkompensera för sin resa. En undersökning som Apollo utförde i januari 2019 bland sina resenärer visar att det man är absolut mest mån om, och intresserad av, inom hållbart resande är det lokala samhället på de resmålen man besöker. Apollo bedriver ett omfattande arbete för hållbar turism både på de nordiska kontoren, med flyget och lokalt ute på destinationerna.

Allt fler svenskar tränar på semestern

2019 rapporteras en starkt ökad efterfrågan på träningsresor. Enligt Apollos Sifo-undersökning vill 1,5 miljoner svenskar träna på semestern och då med liknande förutsättningar som hemma. De aktiviteter som svenskarna helst vill utöva under semestern är vandring, yoga, cykling och löpning. Denna trend syns tydligt i Apollos bokningar under årets första månad.

Något som ökar mer och mer är att hela familjen åker på träningsresor tillsammans, framförallt under skolloven till event som: Kids Sports Academy, Youth Sports Campoch Fotbollscamp med Svenska Fotbollsakademin.

Apollo Sports är idag Nordens största arrangör av träningsresor och har länge jobbat för att både utmana och möta efterfrågan. Det som sticker ut i år är framförallt intresset för lite annorlunda träningsresor med nischade sporter och ovanliga resmål.

Det okända Grekland

Resebokningarna inför sommaren går just nu på högvarv och nästan hälften av alla bokningar väntas gå till storfavoriten Grekland – där Kreta och Rhodos står för den största andelen. Samtidigt visar bokningsmönstret att svenskarna vidgar de grekiska vyerna då den absolut största ökningen syns vid det relativt okända grekiska fastlandet: Epirus-regionen i nordvästra Grekland. Här är det framförallt den pittoreska semesterorten Parga, den exklusiva fiskebyn Sivota och den spännande bergsregionen Zagoria som lockar.

Bubblaren Albanien

Inför sommaren 2019 väntas fler skandinaviska resenärer än någonsin besöka Albanien och här syns en stor ökning i antal bokningar – cirka 20 procent i jämförelse med föregående år. Apollo var den första researrangören att 2014 anordna resor från Sverige till den södra delen av landet, Saranda med omnejd. 2018 gjordes en ytterligare satsning och Apollo började flyga direkt till landets huvudstad Tirana och badorten Durres. På kort tid har det relativt oexploaterade Albanien lockat många skandinaviska resenärer och listades av resemagasinet Vagabond som det hetaste resmålet 2018.

– Föregående år visade vår Sifo-undersökning att hela sju av tio svenskar var nyfikna på Albanien, i år är intresset ännu större. En stor andel uppger att de lockas av att vara de första i bekantskapskretsen att besöka det prisvärda landet som bjuder på makalös natur, vackra stränder och spännande historia, säger Clara Larsson.

– Det syns ett stort intresse för våra äventyrliga resor som mountainbike i Flintstone-landskapet i turkiska Kappadokien eller yogaresor med boende på en båt i Adriatiska havet: Liveaboard i Kroatien. Även intresset för surf ökar – nybörjarkurserna vid träningshotellet La Pared på Fuerteventura är riktiga dragplåster, säger Clara Larsson.

Unika och personliga hotell

Intresset för unika och autentiska upplevelser återspeglas även i valet av hotell. Det syns ett minskat intresse för stora och generiska hotellkomplex, istället söker resenärerna efter personliga hotell som tilltalar en specifik livsfas eller livsstil. Det handlar om allt ifrån pittoreska familjeägda hotell, hotell med en tydlig lokal prägel, hotell som erbjuder morgonyoga, hotell med en skandinavisk simskola och barnklubb till renodlade träningshotell.

Sommarens mest bokade semesterdestinationer:
 1. Grekland
 2. Kroatien
 3. Spanien
 4. Turkiet
 5. Albanien
Sommarens mest bokade storstäder:
 1. London
 2. Paris
 3. Rom
 4. Prag
 5. Barcelona

En kommentar

 1. Krister R.: Diktaturens Turkiet är inte ett lämpligt resmål. Men resebranschen har bristande etik och moral när det gäller MR. Och nu på vintern, Thailand... Svara

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

1 KOMMENTARER ÖPPNA