Annons:

Annons:

KTH och Chalmers vill ha mer fakta i flygdebatten

"90 procent av klimatpåverkan från svenskarnas totala flygresande kommer från utrikesresandet." Men några "beteendemässiga förändringar" vill företrädarna inte göra.

”I debatten om flygets klimatpåverkan förekommer ofta argument som är ofullständiga, missriktade eller felaktiga. Vi som universitet tar ställning för en hållbar framtid utifrån fakta baserade på vetenskaplig grund. Teknisk utveckling kommer inte att räcka. Vi behöver också åtgärder som begränsar flygresandets omfattning”, skriver de på DN Debatt.

Några konkreta åtgärder och förslag på vad de själva och deras institutioner ska göra för att minska det egna flygandet finns inte i artikeln. Det är stora ord, men lite konkret handling.

”Vi behöver alla bottna i insikten att det behövs långsiktiga och kortsiktiga lösningar, tekniska och beteendemässiga förändringar, och att de måste kopplas samman med utvecklingen inom andra områden i samhället.”

 

3 kommentarer

 1. Philippa: Man kan ju fundera på varför ingen har tänkt på att göra närområdet mer attraktivt. Gör grannländerna och i synnerhet Sverige ekonomiskt attraktivt för svenskarna, så kanske de väljer bilen eller tåget på semestern. Vår turistnäring vinner och vi får uppleva vårt underbara land..... Alla vinner!!!!
  Svara
  • Sverige är fantastiskt!: Helt rätt Philippa, det borde satsas mer på att få fler svenskar att uppleva mer av Sverige och kanske avstå en av sina årliga utlandsresor till förmån för en resa i det här fantastiska landet! Att Visit Sweden får över hundra miljoner om året av skattepengar för att locka hit fler utländska besökare är jättebra, men det borde göras en motsvarande satsning inriktad på att "locka hit" fler svenskar också!
   Svara
 2. Jim Hofverberg, PR-ansvarig för flygbolaget BRA: ”Hyfs och kunskap krävs i debatten om flyg och utsläpp” kräver man i debattartikeln. Där understryks att vetenskapliga fakta och verifierade studieresultat är ytterst viktiga. Verifierad fakta som debattörerna påpasslig utelämnat helt är Naturvårdsverkets data kring svenska utsläpp. Här syns tydligt vilka sektorer som står för vilka mängder utsläpp. Med andra ord: Åtgärder behövs inom många områden - även flyg. Vi på BRA är än så länge det enda flygbolaget i Världen som erbjuder alla att flyga med 100% biobränsle. Utsläpp växthusgaser totalt: https://bit.ly/2HDFksU Utsläpp internationellt flyg och sjöfart: https://bit.ly/2IToiXp Utsläpp inrikes transporter: https://bit.ly/2GXjnIi DN:s debattartikel: https://bit.ly/2EMtJVG
  Svara

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

3 KOMMENTARER ÖPPNA
ANNONS
ANNONS
Resesäljare vikariat t.om mars 2019
Sista ansökningsdag:
31 augusti 2018
Projektledare till Event in Skåne, Malmö
Sista ansökningsdag:
9 augusti 2018
JUNIOR SALES/ SALES ASSISTANT
Sista ansökningsdag:
22 augusti 2018
Junior Program Manager (Account Manager)
Sista ansökningsdag:
6 augusti 2018
ACCOUNTING
Sista ansökningsdag:
31 augusti 2018