Annons:

Flygstopp i USA efter datorhaveri hos luftfartsmyndigheten

Ett datorhaveri hos den federala luftfartsmyndigheten i USA skapade ett nationellt flygstopp. Strax innan klockan 15.00 hävdes stoppet, rapporterar Reuters. Stoppet har skapat stora förseningar i den amerikanska flygtrafiken, och Vita huset uppger att myndigheterna arbetar för att något liknande inte ska inträffa igen.

Felet hade att göra med Notice to air missions system, förkortat Notam. Systemets varningar sträcker sig från vardaglig information om byggnadsarbeten på flygplatser till mer brådskande flygstopp eller information om trasig utrustning, skriver AP.

Vid halv två-tiden meddelade den federala luftfartsmyndigheten FAA att samtliga avgångar i hela USA stoppas. Men strax innan klockan 15.00 kom nya besked om att flygtrafiken återupptas igen.

Tusentals förseningar

”FAA upplever ett avbrott som påverkar uppdateringen av Notam-uppdateringar. Inga flygningar kan starta för närvarande”, skrev myndigheten i ett första uttalande.

Över 4300 flyg beräknas ha blivit försenade inom, till eller från USA, enligt Reuters. Dessutom fick över 750 flyg ställas in. De flesta förseningarna är kopplade till den amerikanska östkusten, rapporterar AP.

Ingen cyberattack

Det finns inga tecken på att onsdagens haveri är kopplat till en cyberattack, uppger Vita husets presskontor i ett uttalande. Den amerikanske presidenten Joe Biden har blivit informerad om det rådande läget och en utredning för att söka orsakerna till problemet har inletts.

Amerikanska myndigheter arbetar för att försäkra att liknande avbrott inte ska inträffa igen, uppger Vita huset vidare, rapporterar Reuters.

Kommentarer är stängda.