Annons:

Kastrup kan få klimatavgifter på 45 kronor

Varje flygbiljett från danska flygplatser föreslås bli uppemot 45 kronor dyrare. Den nya avgiften ska stödja forskning kring klimatsmartare flyg – och inte som den svenska flygskatten gå direkt till statskassan, skriver Sydsvenskan.

Det är branschföreningen Dansk luftfart som står bakom det överraskande utspelet om en dansk variant av flygskatt.
”Grön omställning kommer inte av sig själv. Den måste stimuleras – och finansieras”, heter det i ett brev som Dansk luftfart skickat till den danske klimatministern Dan Jørgensen.
Bakom förslaget står också flygbolaget SAS, arbetsgivareorganisationen Dansk industri samt ledningen för Copenhagen Airport.
Deras tanke är att det är flygbranschen som ska inkassera en ny klimatavgift från flygpassagerarna och att pengarna ska gå till en fond som stödjer forskning kring klimatsmartare luftfart. På så sätt vill initiativtagarna avstyra alla planer på att också Danmark ska få en statlig flygskatt.
– Så som branschen har det just nu kan vi ju inte ta fram de här pengarna två gånger, säger Thomas Woldbye, vd för Copenhagen Airport till Sydsvenskan.
Den tänkta danska modellen skiljer sig starkt från de svenska klimatavgifterna. I Sverige betalar varje flygpassagerare sedan 2018 en flygskatt på mellan 60 och 400 kronor per resa. Den lägre avgiften gäller inrikesflyget, den högre för interkontinentala flygningar.
Bland de danska politiker som tidigare föreslagit en statlig dansk flygskatt välkomnas flygbranschens initiativ, men ambitionsnivån beskrivs som för låg.
Det danska vänsterpartiet SF har tidigare lagt fram förslag om en flygskatt efter svensk modell på mellan 60 och 400 danska kronor per biljett. Ett sådant förslag skulle göra den danska flygskatten dyrare än den svenska.

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024