Annons:

Annons:

Myndigheter vill börja flyga på biobränsle

16 myndigheter i Miljömålsrådet ska undersöka möjligheten att gå med i Fly Green Fund. Syftet är att få igång en storskalig produktion och efterfrågan av biobränsle för flyget. "Det här kan bli riktigt bra", kommenterar BRA:s vd Anders Ehrling.

Miljömålsrådet presenterade den 1 mars ett antal förslag som myndigheter ska utföra för att nå olika miljömål. Ett är att under 2016 undersöka om och i så fall hur myndigheter kan delta i Fly Green Fund. Den uppgiften vilar på Transportstyrelsen ihop med Energimyndigheten.

– Vi vill bidra till att få igång produktion och användning av biobränsle till flyget. Vi ska undersöka förutsättningarna för statliga myndigheter att delta i Fly Green Fund. Sedan får varje myndighet välja, säger Annika Lindell från Transportstyrelsens sjö- och luftfartsavdelning.

Fly Green Fund är en ekonomisk förening som grundades förra året av Sky NRG (som ägs av KLM), organisationen Nordic Initiative for Sustainable Innovation och Karlstad Flygplats. Föreningen erbjuder medlemskap mot betalning. Pengarna man får in går till 75 procent att förse deltagarnas flygresor med biobränsle och till 25 procent att stödja lokal produktion av biobränsle. Befintliga partners är bland annat Swedavia, SAS, KLM och BRA.

– Företag kan ansluta sig till Fly Green Fund. Frågan är om statliga myndigheter kan göra det, och hur en sådan anslutning skulle se ut, säger Annika Lindell.

Nylanserade BRA, före detta Malmö Aviation, har ett uttalat mål om att i framtiden kunna flyga till 100 procent på biobränsle. Vd Anders Ehrling är förhoppningsfull med anledning av myndigheternas initiativ.

– Jag har inte hunnit reflektera annat än att den omedelbara känslan är att det börjar röra på sig, det händer saker, säger Anders Ehrling.

Han vet inte ännu om det här är rätt initiativ, om det kommer att bli verklighet eller om det får någon effekt.

– Det får vi se, men so far so good. Det här kan bli riktigt bra, men än så länge vet vi för lite.

Miljömålsrådet är inrättat av regeringen och består av 16 myndigheter. Ordförande är Maria Wetterstrand. Rådet ska årligen presentera en lista över gemensamma åtgärder som myndigheterna åtar sig att genomföra i samverkan, för att öka takten i arbetet med att nå olika miljömål. I år ligger fokus på hållbara transporter.

Travel News har sökt Fly Green Funds vd Maria Fiskerud utan framgång.

Han ska sälja ”biobiljetter” – för klimatet

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 KOMMENTARER ÖPPNA
Affärsresesäljare
Sista ansökningsdag:
18 februari 2019
Kleins Resebureau söker affärsresesäljare/resesäljare
Sista ansökningsdag:
8 februari 2019
Projektledare Grupp & konferens
Sista ansökningsdag:
18 februari 2019