Annons:

Annons:

Nextjet ansöker om konkurs – ställer in alla flygningar

Svenska flygbolaget Nextjet ställer in alla flygningar omedelbart. Företaget kommer att ansöka om konkurs, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Svenska flygbolaget Nextjet ansökan om konkurs. Från och med klockan 13.00 i dag ställs samtliga flygningar in.

”Nextjet har från och med onsdag den 16 maj klockan 13:00 ställt in samtliga flygningar och kommer att ansöka om konkurs. Vi beklagar situationen. I väntan på att en konkursförvaltare utses och kan ta beslut om bolagets framtid hänvisas kunder, som bokat en resa med Nextjet, till sin resebyrå eller kortutgivare”, skriver flygbolaget på sin hemsida.

– Det är djupt beklagligt att styrelsen tvingats ta detta beslut. Speciellt för våra passagerare som direkt drabbas av detta och för vår personal, men också för våra leverantörer och samarbetspartners. Vi har gjort allt som står i vår makt för att hitta en lösning, men tyvärr inte lyckats. Det som nu sker är att en konkursförvaltare ska utses som kommer att ta beslut om bolagens framtid säger VD Magnus Ivarsson, i ett pressmeddelande.

Företaget skriver att det inte längre går att boka biljetter och det heller inte är någon idé för passagerna att ta sig ut till flygplatsen. Den som har en bokad resa rekommenderas i stället att ta kontakt med sin resebyrå eller kortutgivare för vidare hantering.
Nextjet meddelar också att deras kundtjänst kommer att hålla stängt tills vidare.

På sin Facebook-sida skriver bolaget att kunder som bokat som bokat en resa ska vända sig till sin resebyrå eller kortutgivare.

”Vår kundtjänst håller tills vidare stängt”, skriver Nextjet som uppmanar passagerare att inte åka till flygplatserna.

Nextjet har 16 flygplan, 330 anställda och flyger till 17 destinationer. Bolaget har nischat in sig på mindre flygplatser som Hemavan, Halmstad och Gällivare.

Så sent som i höstas fick flygbolaget förnyad licens av Transportstyrelsen efter att ha haft ekonomiska problem och skulder, skriver Aftonbladet. Myndigheten bedömde då att bolaget hade lyft sig ur den svåra ekonomiska sitsen.

För en dryg vecka sedan kom beskedet att bolaget missade upphandlingen av flygresor till Arvidsjaur.

 

Nextjet ägs enligt senaste årsredovisningen av vd Magnus lvarsson, Oy Herrfors AB och Air Aland, skriver Dagens Industri.

Bolaget har gjort stadiga förluster de senaste åren och 2016, som är det senaste offentliga räkenskapsåret, omsatte flygbolaget 506 Mkr och gjorde en förlust på drygt 21 Mkr.

Kassaflödet har varit negativt i koncernen under året och den likvida ställningen har därmed varit svag.

”Nyemission, aktieägartillskott och ägarlån om totalt cirka 30 msek har skapat nödvändigt utrymme för att hantera den likvida situationen”, skrev bolaget i årsredovisningen för 2016.

3 kommentarer

 1. Nisse: Skapar ytterligare grund för diskussionen kring resegarantier. I praktiken har samtliga större haverier i branschen, där kunder lämnats i sticket, gällt flygbolag, som ju står utanför resegarantisystemet. Därmed har andra aktörer som kortbolag och resebyråer fått plocka upp notan medan branschen i övrigt tvingas reservera miljardbelopp som aldrig används. Det börjar bli dags för en totalt ny modell. Bygg upp en fond med en avgift från alla resor (skulle bli extremt små belopp per resa) och använd den för denna typ av fall oavsett om det är paket eller ej. Om fonden blir "för stor" kan den dela ut stipendier för utbildning eller annat som kommer branschen till godo.
  Svara
  • Per Lind: Nisse: Det förslaget presenterade jag på TUR-mässan för ca 10 år sedan. Betydligt rättvisare. Jag föreslog då att ett litet procentuellt belopp på månadens omsättning skulle betalas in till en fond. Då gäller försäkringen för allt från länsbussresa till jorden-runt-resa. -Per
   Svara
 2. Sickan: Nu kan MP folket börja öppna busslinjer mellan orterna som nu tappar sina flyglinjer. Bussarna skall givetvis vara fossilfria och börja köra direkt nu. Tidsförlusten för de resande ersätts med tvåhundra per timma skattefritt. Allt betalas av partikassan från de partier som röstat för flygskatten. "Hur ska storstadsborna komma ut på landet och återhämta sig nu då?"...För det var väl det landsbygden var till för enligt Stefan Löfven Det tydligaste tecknet på att man inte förstår konsekvenserna av sin egna politik...! Undra hur LAS kan tygla detta problem. Ännu ett "stolpe ut" från sossarna!!!
  Svara

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

3 KOMMENTARER ÖPPNA
Kleins Resebureau söker affärsresesäljare/resesäljare
Sista ansökningsdag:
8 februari 2019
Business Travel Consultant – Sweden
Sista ansökningsdag:
20 januari 2019