Annons:

Pilotstrejken slut – trafiken återupptas direkt

Svensk Pilotförening och Svenska Flygbranschen har accepterat det medlarbud som lämnades igår. Därmed upphör alla stridsåtgärder mot SAS underleverantörer Flybe/GEC.

I och med att bägge parter accepterat medlarnas bud har det träffats ett nytt kollektivavtal. Enligt Svensk Pilotförening, SPF, får piloterna i GEC och Flybe villkor som motsvarar regionalflyget i Sverige och den grundläggande anställningstrygghet som SPF efterfrågat.

– Svensk Pilotförenings medlemmar har tydligt visat att vi inte accepterar att villkoren för piloter används som konkurrensmedel. Vi har nu kunnat säkra att piloterna i Flybe/GEC omfattas av villkor som ligger väl i linje med övriga piloter i regionalflygsegmentet, säger SPF:s förhandlingschef Tommy Larsson i ett pressmeddelande.

Avtalet som träffats innebär enligt SPF att piloterna omfattas av arbetstidsregleringar som tar fasta på god arbetsmiljö och inte äventyrar piloternas hälsa. Dessutom omfattas piloterna av pensionsinbetalningar och får en grundläggande trygghet som tidigare saknats.

– Regelverket för piloters arbetstider har de senaste åren kraftigt försämrats och det är mycket viktigt för våra medlemmars långsiktiga hälsa att det finns kollektivavtal som säkrar en god arbetsmiljö. Detta kan vi nu konstatera även är fallet för våra medlemmar i GEC/Flybe, vilket varit målet med våra förhandlingar sedan start, säger SPF:s ordförande Martin Lindgren i pressmeddelandet.

SAS meddelar att det under dagen kommer att fortsatt vara ett fåtal förseningar, men under eftermiddagen kommer trafiken att fungera som vanligt. Bolaget beklagar att resenärerna har påverkats av konflikten.

”Vi är glada för att parterna har kommit överens om ett kollektivavtal som säkrar schysta villkor, vilket hela tiden har varit målsättningen”, skriver SAS i ett pressmeddelande.

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024