Annons:

Nu ska italienarna lära om hur man kokar pasta

Höga energipriser tvingar nu italienska kockar och hushåll att tänka om. Glöm stormkokning i mycket vatten. Tänk efterkok i stället. Text: Janne Sundling

Energikrisen i spåren av Ukrainakriget sätter nu spår i det italienska pastaköket. Italien måste minska med 8,2 miljarder kubikmeter gas från sin normala förbrukning för att klara vintern utan den ryska gasen som landet varit beroende av i åratal.

Fram till slutet av mars nästa år rekommenderar regeringen att både kontor och privata bostäder värms upp till max 19 grader.

Men en del av idéer på hur man sparar i vardagen har skapat diskussion.

Framförallt har regeringens recept för att laga pasta som på allvar väcker uppståndelse och misstro, berättar Berlingskes Sydeuropakorrespondent.

Energiminister Roberto Cingolani har uppmanat italienarna att helt enkelt koka pastan i bara några minuter. Och sedan stänga av gasen och låta eftervärmen göra jobbet.

Pasta vongole

Enligt en studie som publicerades av de italienska pastaproducenternas i maj minskar metoden CO₂-utsläppen med 47 procent. Samtidigt kan italienarna, som var och en konsumerar i genomsnitt 23,5 kilo pasta per år, tillsammans spara minst 350 miljoner kilowattimmar genom att laga passiv mat.

Det skulle motsvara strömförbrukningen för stadionbelysning i de fem stora europeiska fotbollsligorna under 24 säsonger, har organisationen räknat ut.

Men det var när några av Italiens mest kända forskare valde att blanda sig i saken som debatten verkligen tog eld. Fysikern och Nobelpristagaren Giorgio Parisi skrev på Facebook att han själv lagar sin pasta passivt – med gasen nedslagen till minsta låga och inte helt avstängd. Kemisten Dario Bressanini gav understöd och förklarade att de centrala kemiska processerna i samband med pastakokning sker vid 80 grader.

Men stjärnkocken Antonello Colonna vill inte höra talas om passiv matlagning.

– Denna lösning kan inte användas i exklusiva restauranger, för om den tillagas så här får pastan en gummiliknande konsistens. Jag minns det väl när gasolflaskan slocknade hemma hos mina föräldrar precis när spaghettin lagades. När det hände var det problem, eftersom konsistensen äventyrades, säger han till La Repubblika.

Åsikterna går också isär bland vanliga italienare. 

– Vi skulle kunna spara ännu mer energi genom att äta pastan rå direkt från påsen, föreslår en Twitter-användare.

En annan är oroad över Italiens stolta gastronomiska tradition och frågar upprört:

– Om de tar pasta al dente ifrån oss, vad är det då kvar?

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024