Annons:

Annons:

Ocean Bus dubblar kapaciteten

Om någon vecka anländer Oceans Bus andra amfibiebuss till Stockholm. Det som började som ett entusiastprojekt är idag en verksamhet som snart omsätter 10 miljoner. Vinstmarginalen ligger på 30 procent. Den första bussbåten heter Estelle. Och ja, hon förstås redan åkt en tur med sin mamma.

I september 2014 körde Ocean Bus sin första tur i Stockholm. Bakom premiären låg år av förberedelser.

– Det är första gången som Trafikverket vatten och väg har samarbetat. Vi flög över dem till USA fyra gånger för att inspektera bygget. Det var ett stålbad, men vi klarade av det, säger Max Ekwall som driver verksamheten tillsammans med sin bror.

Bussen, en ny Volvo, är inhandlad i Belgien. Den är ombyggd till amfibiebuss på en verkstad i South Carolina i USA.

När den väl kom till Stockholm blev det en succé. Sedan flera år kör bolaget 5-7 turer per dag. Så fort det är isfritt i Saltsjön rullar bussen ut på stadens gator och ner i vattnet vid Källhagen på Djurgården.

– Vi abonnerar på en liten bit strand. Vi är evigt tacksamma för Djurgårdsförvaltningen som har trott på oss från början.

I år började man köra den 14 april. Förra året var man igång redan den 25 mars. Och i höstas slutade man köra den 17 december. Hälften av kunder är svenskar, resten kommer från hela världen. De första åren var Max guide på samtliga turer, men numera har man även guider som går på scenskolan.   

Den nya bussen innebär att man kan göra 10-12 rundor per dag.

Vad är hemligheten bakom succén?

– Att vi är två bröder som arbetar tillsammans. Paul kör och jag guidar. Vi pratar om Stockholm på ett avslappnat sätt. Vi pratar om brat och stekare på Stureplan. Jag vill att det ska vara 90 minuter underhållning. Sen är Stockholm en fantastisk stad. Många stockholmare har aldrig sett staden från vattnet. Det är fantastiskt.

Det är inte omöjligt att bolaget snart etablerar sig i fler städer. Ocean Bus har ensamrätt på “sin” buss i Norden. Några stora pengar har bolaget inte lagt på marknadsföring. Höga betyg på Facebook och Tripadvisor har räckt för att fylla bussen.  

– Jag fattar inte hur alla hittar oss, men det är förstås många som ser bussen när vi kör runt i Stockholm.

Max arbetade tidigare i finansvärlden. Men han trivs bättre i turistnäringen.

– Jag är ledsen att jag inte hittade hit tidigare. Vi har haft människor från hela världen i bussen och alla är så trevliga och vänliga oavsett om de är svenskar eller hinduer eller muslimer. Det är obegripligt att det är krig någonstans i världen. Det är fantastisk att möta så många glada människor.

 

En kommentar

  1. Henrik: Kul. Trevligt och originellt inslag i stadsbilden, på stadens gatu- och vattenvägar! Lycka till i fortsättningen! Svara

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

1 KOMMENTARER ÖPPNA
Specialist Tour Coordinator / Project Coordinator
Sista ansökningsdag:
13 februari 2019
MSC Cruises söker 2st resesäljare
Sista ansökningsdag:
26 februari 2019
Senior Direct Sales and Servicing Agent
Sista ansökningsdag:
11 februari 2019
Affärsresesäljare
Sista ansökningsdag:
18 februari 2019
RES och Travel News söker webbredaktör
Sista ansökningsdag:
20 februari 2019