Annons:

Annons:

Södra Europa kan drabbas av zikautbrott i sommar

En svensk forskningsstudie visar att det finns en risk för att södra Europa drabbas av ett ett zikautbrott i sommar.

Enligt en forskningsstudie vid Umeå universitet som har publicerats i tidskriften EBioMedicine kan södra Europa drabbas av ett zikautbrott mellan juni och augusti. Detta efter en analys av temperaturer, reproduktionsförmåga för virus och flygpassagerareantal från drabbade områden.

– Vi vet att ett varmt klimat skapar gynnsamma förhållanden för spridning av myggburna virussjukdomar, säger Joacim Rocklöv, som är forskare vid Enheten för epidemiologi och global hälsa vid Umeå universitet och huvudförfattare av artikeln i ett pressmeddelande.

– Myggornas förmåga att reproducera virus avgörs av ett flertal faktorer, men generellt kan man säga att varmare temperaturer inte bara ökar aktiviteten hos de bitande honmyggorna utan även virusets förmåga att reproduceras inuti myggan. Detta leder till högre risk för infektion hos människor som blir myggbitna. I europeiska regioner där det finns etablerade populationer av Aedes-myggor sammanfaller det varmare sommarklimatet med säsongstoppen i antalet inflygande resenärer från zikadrabbade områden. Dessa sammanträffande spridningsfaktorer placerar södra Europa i riskzonen för zika i sommar.

De som framförallt sprider zikaviruset är myggarterna Aedes aegypti och Aedes albopictus. Dessa tror man kommer att bli permanenta inslag i Europa: just Aedes-myggorna fanns i många europeiska länder under 1900-talets första hälft och i Ryssland och i Georgien har Aedes aegypti nyligen dokumenterats.  Aedes albopictus finns i dag finns i stora delar av södra Europa, de har observerats ändra upp till Nederländerna.

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 KOMMENTARER ÖPPNA