Annons:

Nu kommer vinet i pappflaskor

Först var det BIB-boxarna, sedan PET-flaskorna och tetrapack. Nu kommer vinflaskan i papp. Text: Janne Sundling

Pappersflaskan lanseras nu på den brittiska marknaden av vinimportören When in Rome som samarbetar med fem italienska vingårdar. Innovativt – men The Guardian påminner om en sak: med en flaska i papper gäller det att den inte blir blöt. Fast även om flaskan skulle bli sladdrig stannar innehållet kvar eftersom det finns en plastbelagda insida.

De riktiga vinkännarna kanske rynkar på näsan, men glasflaskorna är tunga att transportera, och pappflaskan ska ge en sjättedel av koldioxidavtrycket mot en glasflaska. Flaskan som är gjord av Frugalpac är till 94 procent gjord av återvunnet papper.

Vinet ska smaka lika bra som i en glasflaska lovar importören, men det lilla tillägget att kylning i en ishink dock inte rekommenderas. Priset ska vara det samma, men på sikt anses pappflaskan ha en fördel i lägre transportkostnader och att glastillverkning är en energikrävande process där kostnaderna ökar.

The Guardian har pratat med Ceri Parke på vingården Cantina Goccia som satsar på pappflaskor som säger att det är brist på glas och stigande priser.Lägst klimatavtryck av Systembolagets nuvarande förpackningar ger boxarna med 68 gram utsläpp av CO2e vid framställning. Flaskor i glas för mousserande vin ger 894 gram utsläpp av CO2e.

En kommentar

  1. Erik: Lägst klimatavtryck ger det att inte tillverka någonting alls, och det är väl dit vi är påväg snart
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024