Annons:

Flyger tomma plan med miljonstöd från staten

Samtidigt som resandet minskat kraftigt under coronapandemin har många flygbolag i landet fortsatt med sina flygningar. Många gånger med tomma plan där flygbolagen får miljoner av svenska staten, skriver ETC. I granskningen framgår det att flygbolaget Jonair får 18 miljoner kronor per år av staten för att flyga i snitt tre turer per dag mellan Sveg och Arlanda.

Flygbolaget får bidrag oavsett antal passagerare.
– Håller de igång trafiken får de behålla pengarna. De chansar väl på att det kommer komma fler resenärer framöver, säger Håkan Jacobsson, avtalsutredare på Trafikverket.

6 kommentarer

  1. Thomas Larsson: Så sköter staten Svenskt flyg, betalar för tomma flygningar, hur ekonomiskt och miljövänligt är det?
  2. Basse Luring: Svenska charterbolag (de två stora som flyger) kör just nu flygningar ner till Kreta och Rhodos med 20-50 passagerare/flight från Sverige - hur miljövänligt och bisarrt är inte det?
  3. Tim: 0pax per tur är inte stor skillnad mot hur det såg ut innan Corona
  4. Hans Öberg: Sluta med bidrag! Om behov finns kommer alltid någon att trafikera linjen ...
  5. @Basse: Källa på det?
  6. Marcus Andersson: Jag förstår att man vill problematisera denna frågan och jag är fullt förstående att de gånger flyget är tomt är det ett stort slöseri, det många glömmer är dock att flygmaskiner måste hållas i viss drift för att de ska fungera enligt säkerhetsföreskripter samt att i vissa fall kan det vara så att flyget kommer ha passagerare endast ett håll och flygbolaget har då viss skyldighet att genomföra flygningen i detta fall. Att ställa in flyget då skulle troligen vara dyrare än att genomföra flygningen, men att det är ett stort slöseri på skattepengar och utsläpp går absolut inte att förneka!
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024