Annons:

Trafikverket anklagar Avies för avtalsbrott

I måndags skulle Avies ha inlett sin trafik från Torsby och Hagfors till Arlanda, men ännu har inte ett enda flyg avgått. Flygbolaget hänvisar till EU-regler som ännu inte gäller i Sverige, Trafikverket kallar det avtalsbrott.

Avies har ställt in alla sina avtalade avgångar på linjen Torsby-Hagfors-Arlanda. Till Trafikverket har det estniska flygbolaget uppgett att väderproblem var orsaken till den första dagens inställda avgångar, sedan frågetecken gällande räddningstjänst på flygplatsen. Flygbolaget kräver att flygplatserna har räddningstjänst på plats vid landning och avgång enligt EU:s krav, men Sverige har ett undantag från det kravet till 1 juli 2012.
– Från vår sida är det ett avtalsbrott. De ska genomföra de flygningar som vi avtalat om. Men eftersom de hänvisar till en säkerhetsfråga måste vi utreda det hela innan vi eventuellt går vidare, säger Johan Holmér på Trafikverket till Flygtorget.
 
Avies trafikerar också linjerna Sveg-Stockholm och Pajala-Luleå. Där verkar det fungera utan krav på räddningstjänst på plats.
– De har inte krävt räddningstjänst på plats hos oss, och efter vissa förseningar till en början har flygen avgått som de ska. Men efter det som hänt i Torsby och Hagfors ska jag mejla bolaget och erbjuda dem räddningstjänst på plats, efter det finns att tillgå, mot viss betalning, säger Olle Westman, chef för flygtrafikservicen på flygplatsen i Sveg, till NWT.
 
I Pajala startades trafiken i måndags, men med ett flygplan som inte uppfyllde flera krav i Trafikverkets upphandling, skriver NWT.
– Men vi var glada att de kom över huvud taget. Jag hade sett signaler om att det kunde bli problem och även informerat Trafikverket om det, och i princip blivit avsnäst, berättar Jukka Niskala, som är flygplatschef i Pajala.
 
På onsdagen avstannade dock trafiken i Pajala.
– På onsdagseftermiddagen ringde de och sa att det skulle komma ett plan på torsdagsmorgonen. Då sa jag som det var, att vi inte har räddningstjänst på plats, men kan ordna det om de betalar. Oj då, fick jag till svar. De vet helt enkelt inte om förutsättningarna på flygplatserna, säger Jukka Niskala.

Kommentarer är stängda.